Včelí produkty v boji proti rakovině
Cíl
Seznámení posluchačů předmětu „Technologie včelích produktů“ na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně s dosavadními výzkumy využití včelích produktů při léčbě onemocnění se zaměřením na účinky proti nádorovým onemocněním.
Dosavadní výzkumy
Přírodní produkty medonosných včel mohou zachránit lidské životy. Zvláště propolis, mateří kašička, (kyselina kávová), med
a včelí jed mohou být využívány různým způsobem jako součásti léků i prevence proti rakovinnému bujení. Za tímto tvrzením si stojí chorvatští odborníci, především tým Dr. Nadi Orsolićové
ze Záhřebské univerzity.
Chorvatští experti prokázali, že včelí produkty významně snižují růst nádoru a nebo šíření metastází u pokusných myší, jimž byly preparáty podávány orálně nebo injekčně. Testovány byly přitom jak preventivní, tak léčebné účinky včelích produktů.
Pokusy se lišily tím, že při preventivních testech byly nejprve podávány včelami vytvářené látky a pak teprve vstříknuty rakovinné buňky, u léčebných testů nasadili vědci včelí produkty až po vstříknutí nádorových buněk.
„Efekt testovaných látek je dvojí. Jednak zpomalují růst nádoru
a šíření metastází, a pak také zvyšují šanci na přežití zvířat,“ prohlásila doktorka Orsolićová.
Propolis a kyselina kávová výrazně snižovaly růst podkožních nádorů a zvyšovaly přežití myší. Med také zpomaloval šíření nádoru, pokud byl podáván preventivně před vstříknutím nádorových buněk do jater zvířat. Mateří kašička podávaná souběžně s nádorovými buňkami dokázala omezit šíření nádorů
v těle. Včelí jed vpíchnutý přímo do nádoru dokázal zmenšit jeho velikost a zpomalil jeho růst, a navíc myši se včelím jedem přežívaly podstatně déle než jejich vrstevnice.
Způsob, jakým včelí produkty dokáží potírat rakovinné bujení, není dosud přesně znám. Patrně obsahují látky způsobující apoptózu (inhibice růstu a postupný rozpad buněk) nebo nekrózu (místní odumření živé tkáně vlivem různých škodlivých účinků) (dva typy fyziologického zániku) rakovinných buněk, nebo mají přímý toxický účinek, případně, jak je známo, působí příznivě
na imunitní systém. Snižují také účinky a množství volných radikálů v těle myší. Volné radikály způsobují a podporují růst nádorů. Nejčastěji jsou to jedy a chemikálie z ovzduší, vody, potravin, kouření apod.
Z praxe MUDr. Hajdůškové
- Pacientce s rakovinou prsu se po ozařování a hlavně
po chemoterapii začal zhoršovat krevní obraz. To je bohužel běžný průvodní jev této radikální léčby, která narušuje tvorbu krve. Léčba se kvůli tomu musí nejednou přerušit, což přináší řadu komplikací už tak dost komplikované situace pacienta. MUDr. Hajdušková navrhla ženě, aby každé ráno zkusila sníst polévkovou lžíci medu a tabletku multivitamínu. Tato jednoduchá rada jí kupodivu pomohla. Krevní obraz se udržel
v únosných parametrech, takže nemusela chemoterapii přerušit. - „Med obsahuje železo, které podporuje krvetvorbu, téměř
v ideální formě,“ řekla Právu MUDr. Hajdušková. „Tělo ho dokáže využít skoro stoprocentně. Proto jsem řadě pacientů, kteří chodili do nemocnice na chemoterapii, doporučila, aby ráno snědli lžíci medu a vitamíny. Mívali pak lepší hodnoty krevní obrazu než ti, kteří med nejedli.“ - Krátkodobé užívání mateří kašičky může pomoci mužům s nezhoubným bujením prostaty.
- Mateří kašičku naopak není vhodné užívat, když se léčíte
na nádor prsu, dělohy nebo vaječníků.
Závěr
Medicína svými poznatky neustále postupuje mílovými kroky kupředu, kdy za příklad může sloužit objev preparátu českých vědců potlačujícího až léčivého charakteru včetně preventivních účinků při léčbě a tvorbě rakoviny děložního čípku.
Pomoc však člověk nemusí hledat jen v laboratoři a uměle vytvořených chemických preparátech, které nejsou tělu zcela vlastní. Podle výzkumů Dr. Orsolićové a praktických zkušeností Dr. Hajdůškové můžeme hledat pomoc v přírodě a jejích produktech, které jsou našemu organismu bližší a stejně prospěšné.
Z výzkumů vyplývá, že přírodní produkty včely medonosné
(hl. propolis, mateří kašička, med, jed) mohou zachraňovat lidské životy a být využívány jako součást léků i preventivních opatření proti rakovinnému bujení.
Zdroje
- PŘIDAL, A.: Včelí produkty. EC MZLU, Brno, 2003, 1. vydání, ISBN 80-7157-717-0
- http://www.doktorka.cz (odkazy: rakovina, přírodní léčba, včelí produkty)
- http://www.ereska.cz/clanky/med.html
- http://zdravi.dama.cz/clanek.php?d=4657
Doporučená literatura:
- RICHTER, J.: Léčení včelími produkty. Eko-konzult, Bratislava, 2003, 2. vydání, ISBN 80-88809-01-0
- RICHTER, J.: Zázrak jménem propolis. Eko-konzult, Bratislava, 2000, 1. vydání, ISBN 80-88809-97-5
- TETÍKOVÁ, J.: Med jako lék a medové recepty. Agentura VPK, Praha, 2005, 1. vydání, ISBN 80-7334-062-3
- http://www.ordinace.cz