Stanovení některých hodnot v sušeném ovoci a jáhlech
Stanovení SO2 v potravinách – v sušeném ovoci
Princip
SO2 + I2 + 4H2O = SO42- + 2I– + 4H+
Odměrným standardizovaným roztokem jódu titrujeme SO2 buď přímo v okyseleném vzorku, nebo po destilaci SO2 do předlohy s KOH, odkud se uvolní okyselením. Indikátorem bodu ekvivalence je škrobový maz, titrujeme do vzniku modrého zbarvení. Destilací se uvolní SO2 kvantitativněji a z celého objemu vzorku, jak použitím metody přímé titrace, kterou lze aplikovat u jednoduchých materiálů jako rafinovaný cukr. Destilační technika je však časově náročnější.
Postup
Navážíme s přesností 0,1g asi 5 g sušených meruněk, zhomogenizujeme s křemenným pískem ve třecí misce, přidáme 200 ml destilované vody a vpravíme do destilační baňky, kam těsně před destilací přidáme 8 ml 25% H3PO4 na uvolnění veškerého oxidu a přidáme skleněné kuličky. Destilujeme do předlohy s 25 ml 1M KOH. Nadestilujeme asi 75 ml, okyselíme 15 ml 2M H2SO4 a přelijeme do titrační baňky. Přidáme 5ml škrobového mazu, a titrujeme 0,01M odměrným roztokem jódu do modra.
Výpočet
m=((V.c.M)/nav).100
m=((18,1.0,01.0,1)/5,02).100
m=0,36% SO2
Stanovení vitamínu C
Princip
Kyselina askorbová se v prostředí kyseliny monohydrogenfosforečné titruje 2,6-dichlorfenolindofenolem. Prvním přebytkem odměrného roztoku se vzorek zbarví do růžova. 2% roztok HPO3 slouží jako kapalné prostředí po celou dobu zpracování vzorku, stejně tak i při titraci. Kyselina monohydrogenfosforečná zabraňuje oxidaci nestabilní kyseliny askorbové vzdušným kyslíkem na kyselinu dehydroaskorbovou.
Postup
Stanovení faktoru odměrného roztoku
K 10 ml standardního roztoku kyseliny askorbové (100 mg/100 ml) se přidá 20 ml 2% roztoku HPO3 a titruje se v titrační baňce 0,001M odměrným roztokem 2,6-dichlorfenolindofenolu do růžového zbarvení, které se nemění během 15 . Titrujeme 3x a vypočteme průměrnou spotřebu. Výpočtem zjistíme faktor, který udává počet mg vitamínu C odpovídající 1 ml titračního činidla..
Stanovení v reálném vzorku
Napipetujeme 10 ml ovocné šťávy (pomerančového džusu) a do 100 ml odměrné baňky, přidáme 20 ml HPO3, potom 5 ml roztoku Carrez I, promícháme, pak přidáme 5 ml roztoku Carrez II, a doplníme po rysku 2% roztokem HPO3. Roztok zfiltrujeme přes skládaný filtr do kádinky, filtrát pipetujeme 3x po 10 ml do titračních baněk a pak přidáme 20 ml 2% HPO3 a titrujeme 0,001M odměrným roztokem 2,6-dichlorfenolindofenolu do růžového zbarvení, které se nemění během 15 s.
Spotřeba při titraci slepého roztoku
V1= 6,2 ml
V2= 4,3 ml
ð V= 5,25 ml
Spotřeba při titraci džusu
V1= 2,1 ml
V2= 2,1 ml
V3= 2,2 ml
ð V= 5,25 ml
výpočet
5,25………..1 mg
2,13………….x
x = 0,4057 v 1 ml ð ve 100 ml = 40,57mg
Stanovení – JÁHLY
- Před uvařením se posuzuje:
barva 1-10 8
vyrovnanost v barvě 1-10 9
velikost semen 1-10 9
- Po uvaření se posuzuje:
barva a změny v barvě 1-5 3
konzistence zrna 1-5 3
stejnoměrnost uvaření 1-10 8
vůně – typičnost 1-10 9
– příjemnost 1-20 15
chuť – chutnost 1-15 13
– jemnost 1-15 13
– lahodnost 1-10 9
99