Menza ČVUT na Strahově
Dne 17.9.2007 jsme navštívili vysokoškolskou jídelnu na Strahově, zvanou menza. Po vstupu do menzy jsme byli zavedeni do kulečníkového sálu se převléknout. Zde jsme si museli z hygienických důvodů obléknout bílé pláště a na hlavu si dát lodičku nebo šátek.
Poté si pro nás přišla zaměstnankyně menzy, a odvedla nás do hlavní kuchyně. Viděli jsme výdej čistého oblečení, které si musejí zaměstnanci každé ráno měnit formou kus za kus. Potom jsme se šli podívat na všechny druhy skladů, kde jsou potraviny rozděleny podle druhů. Naproti skladům se nachází přípravna, na hrubou přípravu masa a za ní jsou dvě přípravny pro cukráře. V první se dělají těsta, korpusy na moučníky- zde nám ukázali stroje hnětač a porcovač, v druhé se na zákusky dáva poleva a celkově se dozdobují. V další místnosti byla přípravna na zeleninu- zde se krájela na kostičky, nudličky…
Po prohlídce těchto místností jsem šli zpět do hlavní kuchyně, kde bylo mnoho velkých kotlů, které zároveň sloužili i jako pánev a papiňák. Tento kotel má na straně tlačítka, pomocí kterých z něj můžete vylít vodu, popř. ho můžete umýt. Poté jsme viděli konvektomaty, které známe i z cvičné kuchyně. Po prohlídce těchto zařízení jsem se šli podívat do oddělení přípravy masa. Zde jsem se seznámil se strojem kutr- ten vyšlehává maso hnětačem, což je naklepávačka na maso. V této místnosti se připravuje maso k okamžitému zpracování.
Vedle hlavní kuchyně je chlazený sklad, do kterého zaměstnanci nemohou vstoupit jinak než s pláštěm a rouškou přes ústa. Poté se dveře tohoto skladu ihned zavřou- vládne tu důkladná hygiena. V další místnosti toho skladu jsme viděli 6 šokérů- to je zařízení, které vám zchladí potravinu na 2-4 stupně Celsia. Šokéry jsou používané na dusík. V hlavní místnosti tohoto skladu je pás, po kterém jezdí vakuované potraviny, dále je tu stroj, který z těchto potravin vysaje veškerý vzduch a zajistí tím potravinu déle čerstvější. Vše je tu důkladně připraveno a celá cesta hotových pokrmů je zaměstnávaná přes počítač.
Když je pokrm zcela zabalen a zataven, vytisknou se z počítače štítky, které se nalepí na balení potraviny. Štítek obsahuje Název výrobku, použíté suroviny, datum výroby a datum spotřeby, hmotnost pokrmu a teplotu, v jaké by se měl přípravek uchovávat. Takto hotový pokrm by měl vydržet až 14 dní. Menza tyto výrobky rozváží do ostatních menz po Praze, kde nemají kuchyně, nebo si je mohou objednat firmy pro své zaměstnance.
Po celé prohlídce spodní části menzy, jsme si prohlédli umývárnu. Zde se nesmí křížit cesty čistého a špinavého nádobí. Nachází se zde obrovské myčky. Poté jsme se přesunuli k výdejnám jídla. V samotné výdejně jsou režony na nahřívání talířů, dále pak vodní lázně pod nimi je horká voda a za úkol mají udžet jídlo co nejdéle teplé. Vše je zde z nerezu jako v přípravnách menzy.
PODPORA PRODEJE
Do podpory prodeje patří i to, že do menzy se nemusí chodit stravovat jen vysokoškoláci, ale můžou sem přijít i lidé z ulice. Jak jsme měli možnost sami vyzkoušet, jídlo je zde velmi chutné. Objednané pokrmy dostaneme skoro ihned i za příznivé ceny (ceny jsou u dezertů napsány a na vitrínách visí jídelní lístky). Další výhodou zde je, že se tu může platit stravenkami a nebo si můžete zakoupit elektronickou kartu, z níž vám potom odečítají peníze. Dalším lákadlem je i to, že ihned po snídani, kolem 10 hodiny se zde začínají dělat oblíbené pizzy. Je zde proto velký výběr jídel (několik druhů polévek, hlavních jídel, dezertů, salátů), ale i nápojů. Je zde zaručená kvalita jídel a čistota prostředí ve kterém se lidé stravují. Mezi podporu prodeje patří i již zmíněný kulečníkový sál. Jídlo si zde můžete odnést s sebou domů, což je výhodné pro spoustu lidí. Tato prohlídka mě zaujala, a chystám se sem na dobrou večeři či oběd s rodiči.
Metro A – stanice Dejvická, bus č. 143, 149, 217
Metro B – stanice Anděl, bus č. 217
výstupní stanice Koleje Strahov
Jezdecká 1920
16017, Praha 6
areál kolejí Strahov
Použité materiály: http://www.suz.cvut.cz/strahov/m_strahov.html