Světové zemědělství
- patří do primeru
- pěstování plodin – užitkové, krmiva (kukuřice, zelené krmivo), suroviny pro zpracovatelský průmysl
- a) rostlinná výroba
- b) živočišná výroba
- rybolov – přímořské oblasti, sladkovodní nádrže
- lov
Rozmístění
- Faktory:
- přírodní – klima, nadmořská výška
– omezuje zemědělskou produkci
– půdy: půdní typy (černozem), půdní druhy (jílovité, hlinité)
– geografická poloha státu – Maďarsko (60% orné půdy, dobré podmínky) X Norsko (2% orné půdy)
– rybolov – mělká šelfová moře (čím teplejší, tím druhově pestřejší)
- tropy – kukuřice, proso, luštěniny, maniok, batáty, jamy, rýže (monzunové oblasti)
– tropické ovoce, káva, čaj, kakao, sója, cukr.třtina, palmy = plantážní způsob (určeno k vývozu)
- subtropy (středozemní) – vinná réva, mandle, fíky, olivy, datle, citrusy, bavlna, tabák, sója, pšenice, kukuřice
- mírný (teplejší) – ovoce (meruňky, víno, broskve), rajčata, zelenina, cukr.řepa, pšenice, kukuřice
- mírný (chladnější) – ječmen, žito, oves, len, brambory
- 2.sociálně ekonomické – rozvoj státu, vlastnické poměry, organizace práce
Celkově
- nejvíce orných půd – Evropa ®a Střed.Amerika ® Afrika + Asie
- prasata – Asie ® Evropa
- rýže – Asie ®Amer., Afrika
- pšenice – Asie ® Evropa
- skot – Asie ®Amer.
Zemědělství chudých států
- státy chudého jihu
- samozásobitelský charakter, primitivní, bez vědy a techniky
- tropy – stěhovavé žďárové zemědělství – neúrodná půda
- nízká produkce – Sahel
- plantážní způsob – káva, čaj, kaučuk, cukr.třtina, banány, palmy,… = monokultura
– export do světa, patří zahranič.společnostem (využívá levné pracovní síly)
- živočišná výroba – chov skotu (někdy omezeno náboženstvím – islámské státy – vepřové)
– rybolov – nízká produktivita (nedostatek krmiv)
– extenzivní
- zelená revoluce – nové vyšlechťování a odrůdy obilnin (východní Asie) – sklizeň dvakrát až třikrát ročně = prodluž.vegetač.období (snaha nasytit obyv.)
Zemědělství vyspělých států
- nadprodukce
- vstup vědy a techniky
- mechanizace, chemizace, specializace ® nižší procento pracujících v zeměděl.
- západ Evropy a Sev.Amer.– rodinné farmy
- tržní = většina produkce na trh
- typy: a) příměstské (v hustě osídlených oblastech) – ovoce, zelenina, květiny
– celoročně – nákladné skleníky
– drůbež, skot na mléko
- b) méně obydlené oblasti – skot (maso), vepři – v oblastech zemědělské (rostlinné) produkce (krmivo)
Zemědělství EU
- stále základní hospodářská forma využití půdy
- 3 hl.typy: 1. středomořský – pás podél Středozemního moře
– teplomilné a subtropické ovoce, olivy, tabák, brambory
– ovce, kozy
- živočišná výroba zaměřená na mléčné výrobky – Británie, pobřeží Severního moře, Alpy
– mléko, maso, máslo, sýry
- smíšené zemědělství – nížiny Francie, Německa a severní Itálie
– pšenice, kukuřice, ovoce, zelenina, maso
- převažuje intenzivní zemědělská výroba rodinných farem
- silně dotované odvětví
Oblasti hladu, hladomoru a podvýživy
- Afrika – především východ (Somálsko)
- mírně východní Evropa – Ukrajina, Rusko, Bělorusko
- jižní Evropa – Albánie, Moldávie
- jihozápadní Asie – Kavkaz
- střední Asie – Turkmenistán, Kyrgystán, Uzbekistán, Tádžikistán, Čína, Mongolsko
- jižní Asie
- Jižní Amerika – západní pobřeží (Andské země)
Organizace
- FAO – OSN pro výživu a zemědělství
- IFAD – OSN – mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (kritizuje nadprodukci bohatých států)