Inovace a inovační proces
Výrobní program
Výrobní program zahrnuje požadavky na:
objem
sortiment
jakost
Výsledkem výrobního programu jsou:
1. hotové výrobky
a) určené pro konečnou výrobu = spotřební zboží
standardní (výrobky velkosériové výroby s malými obměnami)
módní a sezónní (vyroben kusovou výrobou, reagují na požadavky spotřebitelů)
b) určené pro použití organizací = kapitálové statky
2. práce a služby – zvyšují hodnotu výrobku (např. montáž a servis)
Při rozhodování podniku co a jak vyrábět je nutné si zjistit průběh životního cyklu výrobku a přizpůsobit mu výrobní program.
Životní cyklus výrobku je tvořen 4 fázemi:
1. Uvedení na trhu – nízká poptávka, rozsáhlé reklamní aktivity, nízký zisk
2. Růst objemu – roste informovanost o výrobku, roste výroba, podnik dosahuje zisku
3. Zralost výrobku – nejvyšší poptávka, nejnižší náklady, nejvyšší zisk
4. Úpadek – závěrečná fáze cyklu, klesá poptávka, podnik se musí rozhodnout zda nenahradí výrobek novým nebo inovace výrobku.
Délka jednotlivých fázích se dá těžce odhadnout.
Rozhodujícím prostředkem výrobkové strategie je nový výrobek.
Nový výrobek = výrobek, který svým řešením a svými užitnými vlastnostmi uspokojuje potřeby, které dosud nebyly uspokojovány.
Jakost výrobku
Jakostní výrobky:
uspokojují dobře určenou potřebu
vyhovují normám a technickým podmínkám
jsou dostupné za konkurence schopné ceny
jsou realizovány při nákladech, které dovolují zisk
Jakost znamená:
Soulad s českou státní normou (ISO – mezinárodní normy)
V případě, že není stanovena norma, musí mít výrobek vlastnosti obvyklé (dle dohody mezi dodavatelem a odběratelem)
Správné označení výrobků:
1. ochranná známka – lze umístit na obalu (v nejrůznějším grafickém i barevném provedení)
2. označení původu – vytváří se dlouhodobým používáním, obsahuje údaje o zeměpisném původu zboží (má charakteristické znaky dané polohou, tradicí výroby, originální recepturou – např. skotská whisky)
3. obchodní jméno – tvoří jednoduché nápisy (často se shoduje s ochranou známkou)
Součástí řízení jakosti je technická kontrola:
Vstupní kontrola – kvalita surovin, polotovarů
Výrobní kontrola – úkolem je okamžité zjištění odchylek od normy (přístupné a nepřístupné)
Výstupní kontrola – zjišťuje zda výrobek splňuje podmínky a může být zaslán odběrateli
Vadný výrobek = zmetek
a) opravitelný – oprava bez nároku na mzdu
b) neopravitelný – částečně nebo plně uhradí příslušný pracovník
Uvedení výrobku na trh:
Jsou přesně vymezeny okruhy výrobků, které musí být schváleny státní zkušebnou (provádějí i certifikaci výrobků).
Při schvalování výrobku zkoumá zkušebna vzorek (technické normy, hygienické a bezpečnostní předpisy).
Kontrola se vztahuje i na soukromé podnikatele a podléhají jí domácí i dovážené výrobky. Kvalitním českým výrobkům a službám se udělují značky CZECHMADE a Národní cena za jakost.
Technická příprava výroby
TPV má dvě části:
1) konstrukční
2) technologická
Má zajistit 2 stránky výroby:
a) ekonomická (výrobu je třeba zajistit s co nejnižšími náklady, výroba musí být hospodárná)
b) věcná (výrobek musí být vyrobitelný daným výrobním postupem a musí být dosaženo požadované kvality)
KONSTRUKČNÍ PŘÍPRAVA VÝROBY
Požadavky kladené na konstruktéry:
a) odběrateli – cena, výkon, spolehlivost, estetický vzhled, bezpečnost provozu
b) výrobou – výrobní možnosti podniku, max. využití materiálu, pracovníků a strojů, nízké náklady, bezpečnost a hygiena práce
ETAPY KONSTRUKČNÍ VÝROBY
a) Hromadná výroba
– projekt nového výrobku
– technický návrh konstrukce
– konstrukce prototypu
– výroba a vyzkoušení prototypu
– úprava dokumentace pro výrobu
b) Kusová výroba
– projekt nového výrobku
– technický návrh konstrukce
– úprava dokumentace pro výrobu
KONSTRUKČNÍ DOKUMENTACE
1. Technické výkresy – součástky, skupin a celého výrobku nebo střihový plán, recept, nákres, záleží na druhu výrobku
2. Kusovník (konstrukční rozpiska) – seznam všech součástí, z nichž se skládá celý výrobek
3. Ostatní dokumentace – může zahrnovat propagační materiál, pokyny pro obsluhu, pokyny pro údržbu a opravy
Technologická příprava výroby
má za úkol vypracovat postup výroby
Podklady pro práci technologů
1. Technické výkresy a konstrukční rozpisky
2. Informace o výrobním zařízení v podniku, o jednotlivých dílnách, jejich organizaci a vybavení investičním majetkem
3. Informace o druzích výrobků a počtu, který se má vyrobit
TP SE Z ČASOVÉHO HLEDISKA ČLENÍ:
1. fáze návrh nového výrobku
2. fáze technologická příprava prototypu
3. fáze technologická příprava sér. výroby
VÝSLEDKEM ČINNOSTI TECHNOLOGŮ ? výrobní postupy, které obsahují:
soupis všech druhů potřebného materiálu pro výrobu
vlastní popis práci
stanovení zařízení, strojů, nářadí pracovních pomůcek potřebných pro výrobu
stanovení potřebné kvalifikace dělníků k provádění jednotlivých operací
TECHNOLOGICKÁ DOKUMENTACE
1. Postupové listy (průvodka práce) – podrobný popis každé prováděné operace
2. Soupis nakupovaných součástek nebo polotovarů
3. Dílenské rozpisky – seznam všech součástí potřebných pro výrobu nového výrobku
4. Montážní postupy – popisují postup při montáži nového výrobku
5. Ostatní dokumentace – obsahuje např. postup stanovení výkonových norem, soupisky nářadí?
EKONOMICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY
Určuje hospodárnost činitelů
a) stanovuje množství činitelů (výkonové normy, normy spotřeby materiálů, bod zvratu)
b) kalkulace, náklady, výnosy a efektivnost
S technickou přípravou výroby souvisí i příprava materiálová a organizační
a) materiálová příprava určuje:
– druh materiálu
– celkovou spotřebu
– způsob skladové evidence materiálu
– zajištění polotovarů a nářadí
b) organizační příprava výroby určuje:
– počet pracovníků
– rozmístění pracovišť
– materiálový tok
– počet a strukturu dopravních zařízení
Technickohospodářské normy a výkonové normy
Prostředky normalizace
Norma = předpis pro určitý stav s neodvolatelnou platností
Mezi prostředky normalizace zahrnujeme:
1) technické normy – stanovují tvar a materiálovou jakost, rozměry (jsou základem pro určení technickohospodářských norem)
2) technické podmínky – jsou závazně dohodnuty mezi dodavatelem a odběratelem, tam kde nebyly stanoveny normy nebo normy doplňují a zpřesňují
3) doporučená organizační řešení
4) rozhodnutí o postupu v opakovaných činností (technologický postup nebo způsob výroby)
5) technickohospodářské normy – množství živé nebo zvěcnělé práce na výrobu jednoho výrobku
6) technickohospodářské ukazatele – slouží pro rozbory hospodářské činnosti, udávají se v peněžních jednotkách
7) normativy – stejná náplň jako u norem, jedná se o označení souhrnné povahy
TH NORMY
1) Kapitálové (majetkové)
– spotřeby materiálu + nářadí
– spotřeby energie
– normy zásob
– odpisové normy
– kapacitní normy
2) Spotřeby práce (k výpočtu potřeby pracovníků)
– výkonové – množství
– času
– normy obsluhy
– normativy stavů
Normy spotřeby materiálu, nářadí a energie
Velikost normy spotřeby je závislá na:
druhu výrobku (spotřeba mouky na 1 rohlík)
způsoby výroby výrobku
na vhodném tvaru výchozího materiálu
kvalitě materiálu (kvalitnější materiál = nižší spotřeba)
kvalifikaci pracovníků (nekvalifikovaný pracovník má větší procento zmetků)
technickém stavu DM
Norma spotřeby materiálu se skládá ze tří částí:
Su ? UŽITEČNÁ SPOTŘEBA ? množství materiálu, které je součástí nového výrobku
St ? TECHNOLOGICKÝ ODPAD ? ty část materiálu, která se součástí nového výrobku nestane
Sz ? ZTRÁTY ? úbytek materiálu, který je u některých druhů materiálu přirozený
Nsm = Su + St + Sz
Norma spotřeby materiálu se může stanovit
– výpočtem
– pokusným měřením
Norma spotřeby nářadí
stanoví se jako potřebné množství nářadí za časovou jednotku
Norma spotřeby energie
vztahuje se k jednotce výkonu nebo je stanovena na jednotku výrobního zařízení za časovou jednotku
Normy spotřeby práce
slouží k výpočtu potřeby pracovníků
1. VÝKONOVÉ NORMY
– množství
– času
– dílčí – stanovené na jednu operaci nebo součástku
– souhrnné – jsou tvořeny seskupováním norem dílčích
2. NORMY OBSLUHY
stanoví počet pracovníků potřebných pro obsluhu jednoho stroje
stanoví počet strojů, které má obsluhovat jeden pracovník
3. NORMATIVY STAVŮ
stanoví počet THP
Celkový pracovní čas jednoho dne
a) normovatelný – čas zahrnovaný do výkonové normy
b) ztrátový – čas, který se do výkonové normy nezahrnuje
Normovatelný čas obsahuje:
a) čas práce – čas, kdy pracovník vykonává fyzickou a duševní práci
b) čas přestávek obecně nutných – čas potřebný na uspokojení biologických potřeb pracovníka
c) čas podmínečně nutných přestávek- vyplývají z technologie a úrovně techniky
Čas ztrátový
a) osobní ztráty – čas vyplývající z nedisciplinovanosti pracovníka (pozdní příchody a odchody?)
b) organizační ztráty – čas, který vyplývá ze špatné organizace práce (čas, kdy pracovník čeká na přesun materiálu)
c) ztráty způsobené vyšší mocí – čas, kdy pracovník nemůže pracovat a tuto ztrátu nelze odstranit (např. když začne pršet a traktorista nemůže orat, výpadek elektrické energie)
Druhy výroby
Výrobní proces členěný podle výrobního programu:
1. ZÁKLADNÍ VÝROBA – výroba výrobků, ke kterým byl podnik zřízen
2. VEDLEJŠÍ VÝROBA – výroba součástí a příslušenství k výrobkům základní výroby
3. DOPLŇKOVÁ VÝROBA – většinou se jedná o zpracování odpadu nebo výroba související za účelem lepšího využití volné kapacity strojů
4. PŘIDRUŽENÁ VÝROBA – výroba výrobků z jiného výrobního oboru
Členění výrobního procesu
1. Předvýrobní etapa – zahrnuje přípravu výroby a činnosti zásobovacího útvaru
2. Výrobní etapa – přeměna materiálu na výrobek, zahrnuje fáze předhotovující, zhotovující, dohotovující
3. Odbytová etapa – zahrnuje činnosti odbytového útvaru (skladování, balení, expedice)
Prostorové uspořádání výrobního procesu na pracovištích
1. TECHNOLOGICKÉ USPOŘÁDÁNÍ – spočívá v seskupování stejných či podobných strojů (podle technologické příbuznosti)
výhody
– dobrá organizace práce
– nenávaznost jednotlivých operací
– jednoduché zajištění nepřítomnosti pracovníka, stroje
nevýhody
– horší přehled o rozpracované výrobě
– dlouhý výrobní proces vzhledem k přesunům rozpracované výroby mezi dílnami
použití – kusová a sériová výroba
2. PŘEDMĚTNÉ USPOŘÁDÁNÍ – spočívá v seskupování různorodých strojů podle technologického postupu dané výroby
výhody:
– výrobek se zpracovává v jedné dílně od začátku až do konce
– krátký výrobní proces
– nižší náklady na přepravu
nevýhody:
– těžko se mění výrobní program
– těžká organizace práce
použití: hromadná a sériová výroba (vytvářejí se výrobní linky)
Typy výroby
1. Kusová – výroba velké počtu druhů v malém množství; výroba z čas. hlediska je nepravidelná
2. Sériová – výroba menšího počtu druhů ve větším počtu od každého druhu; vyznačuje se opakovatelností
3. Hromadná – výroba malého počtu druhů ve velkém množství; vysoká opakovanost