Výroba ozubených kuželových kol
Kuželové ozubené kolo je součástí planetového soukolí diferenciálu automobilu a je vyrobeno z materiálu12 020.9
- Vyjmenujte a popište jednotlivé způsoby výroby ozubení kuželových kol
- Charakterizujte použitý materiál, navrhněte vhodné tepelné zpracování a podrobně ho popište
- Uveďte a popište dokončovací metody obrábění ozubení
- Vyjmenujte a popište nástroje, které se používají pro výrobu ozubení
a)
Vyrábí se:
- obrážením, frézováním, protahováním
Obrážení
Metoda Bilgran
Obrážení jedním nožem lichoběžníkového profilu. Nástroj vykonává pohyb přímočarý vratný, kolo se otáčí kolem své osy a osy stroje. Po zhotovení jedné zubové mezery se kolo pootočí dělícím přístrojem o zubovou rozteč.
Metoda Harbeck
Nože konají přímočarý vratný pohyb, obrobek se otáčí kolem své osy a ještě se musejí natáčet nožové saně
Dva nože lichoběžníkového tvaru jsou upnuty v otočné nožové hlavě a vykonávají střídavý řezný pohyb. Kolo je upnuto ve vřeteníku pod vrcholovým úhlem kužele. Každý nůž obrobí jeden bok zubu. Po zhotovení jedné zubové mezery se vrátí nožová hlava i obrobek do výchozí polohy a obrobek se dělícím přístrojem otočí o jednu rozteč a děj se opakuje.
Kopírování podle šablony
Používá se pro zuby velkých modulů, výroba není příliš přesná.
Nůž lichoběžníkového profilu koná pohyb přímočarý vratný a současně kopíruje tvar šablony přes vodící váleček a smýkadlo
Frézováním
Tvarovou frézou
Používá se pro výrobu kol velkých modulů, průměrů a pro kola, která nevyžadují velkou přesnost. Zubová mezera se dělá natřikrát, natáčením stolu frézky.
Dvěma kotoučovými frézami
Kotoučové frézy velkého průměru mají lichoběžníkový profil zubu. Frézy se otáčejí a konají přísuv na hloubku zubové mezery. Obrobek vykonává po nástroji odvalovací pohyb. Po vyfrézování zubové mezery se kolo pootočí a frézuje se další. Pro frézování je nutno použít zvláštních frézek se dvěma upínacími vřeteny na obrobky, což umožňuje jejich výměnu během pracovního cyklu.
Protahováním
Kotoučovým protahovákem
Používá se v hromadné výrobě. Protahovák má na obvodu odstupňované zuby tvaru zubové mezery, které na jedno otočení nástroje vyrobí úplně jednu zubovou mezeru. Nástroj se otáčí a přitom se posouvá do předem daných poloh. Protahovák má také zuby dokončovací, které mezeru zkvalitní. Po dokončení se obrobek otočí o rozteč a jede se dál.
b)
Ocel konstrukční, uhlíková ušlechtilá, nelegovaná
- bližší určení je v tabulkách str. 224
- k cementování (nízký obsah uhlíku)
– 4. číslo – obsah uhlíku v %
Tepelné zpracování:
- cementování, kalení, popuštění
Cementování
- V povrchové vrstvě dojde ke změně chem. složení a výsledkem je to, že po následném kalení součást má velmi tvrdý povrch a současně houževnaté jádro
- nasycování povrchu součásti uhlíkem
- pro oceli s nízkým obsahem uhlíku
- provádí se v pevném, kapalném prostředí a plynném
Kapalné prostředí
- pro menší součásti s požadovanou menší hloubkou vrstvy
- v kyanidových lázních, ale je to zakázané(nebezpečné vůči životnímu prostředí)
Pevné prostředí
- cementování v prášku
- Cementační prášek – směs dřevěného uhlí se 7% až 20% uhličitanu barnatého
- teploty jsou zřídka větší než 900oC
- nevýhoda – zdlouhavé
Plynné prostředí
- Pece – Monocarb
- do pece se vpouští bohatý na uhlík
- Plyny – svítiplyn, koksárenský plyn
- Cementační teploty – kolem 850 až 950, čím je teplota vyšší tím rychleji probíhá cementování, tím více uhlíku obsahuje cementovaná vrstva a tím je větší cementační hloubka
- Doba cementování závisí na požadované hloubce cementované vrstvy
Kalení
- záměrný ohřev na kalící teplotu, výdrž na této teplotě a následné velmi rychlé ochlazování.
- zvyšuje se tvrdost materiálu a toho dosáhneme vytvořením nerovnoměrného stavu vnitřní struktury
- Oceli s obsahem uhlíku do 0,2% jsou nekalitelné a s obsahem uhlíku do 0,35% jsou dobře kalitelné
- Pásmo kalících teplot – pro oceli podeutektoidní (C= 0,02 až 0,765%) – 30 až 50 oC nad teplotou A3; pro oceli nadeutektoidní (C=0,765 až 2,14) – 30 až 50oC nad teplotou A1
- Kalící prostředí – vnitřní struktura, kterou požadujeme při kalení je závislá na způsobu a rychlosti ochlazování, na tvaru a velikosti součásti
- Rychlost ochlazování – určuje kalicí prostředí
- oceli s malou prokalitelností se musí chladit rychle
- oceli s velkou prokalitelností se mohou chladit pomaleji
- Prokalitelnost – schopnost ocelí dosáhnout po kalení určitou požadovanou tvrdost do určité požadované hloubky; je závislá na obsahu uhlíku a obsahu legujících (přísadových) prvků (za zakalený materiál se považuje ten, který má ve středu součásti 50% martenzitu)
Prostředí v kterém se chladí
- Voda
- je limitována teplotním rozmezím
- vodní sprcha nebo v kádi
- musíme pohybovat součástí, abychom vířili vodu (kdybychom nehýbali, voda by se okolo součásti ohřála a nemělo by to chladící efekt)
- pro uhlíkové nebo legované oceli
- Oleje, olejové lázně
- rozsah teplot 50 až 150oC
- Solné lázně
- soli rozpuštěné ve vodě
- rozsah teplot 150 až 350oC
- Lázně z roztavených kovů
- nejvíce se používá olovo
- rozsah teplot 400 až 500oC
- Vzduch
- samokalitelné oceli
- nebezpečí oxidace
Popouštění
- ocel zakalená na martenzitickou struktura je velmi tvrdá , velmi křehká a náchylná k popraskání. To je způsobeno vnitřním pnutím(strukturním pnutím + teplotní pnutí). Proto je vhodné materiál po kalení popouštět.
- je rovnoměrný ohřev na popouštěcí teplotu (pod A1), výdrž na této teplotě a následné ochlazování(voda, olej, vzduch)
c)
broušení, ševingování, lapování, zalapovávání(vzájemné zaběhávání)
Broušení
- pro kola, která přenášejí velké výkony a velké obvodové rychlosti
- provádí se:
- Dělícím způsobem
- jedním tvarovým brousícím kotoučem
- brousíme oba boky zubů současně
- dvěma tvarovými brousícími kotouči
- přesnější a výkonnější
- dva kotouče jsou od sebe vzdáleny, velikost této vzdálenosti se řídí podle počtu zubů. Každý kotouč brousí jeden bok zubů(každý kotouč brousí jiný zub)
- Odvalovacím způsobem
- přesnější než tvarovými kotouči
- broušení lichoběžníkovým kotoučem
- brousící kotouč se dotýká zubu v jednom bodě, který se při odvalování posunuje po dráze záběrové přímky
- broušení kotoučem tvaru evolventního šneku
- podobné jako frézování s odvalovací frézou
- broušení zubů dvěma kotouči skloněnými pod úhlem záběru
- velmi přesné a často používané
- kotouče mají kuželovitou čelní plochu, takže brousí jen čelní hranou
- broušení dvěma kotouči postavenými kolmo
- je rychlejší než předchozí
Ševingování
- pro měkké ozubení(nekalená kola, po cementaci před kalením)
- nástrojem je ševingovací kolo s odpovídajícím modulem, má po bocích drážky k odvodu třísky. Vůči obrobku je upnuto mimoběžně. Obrobek se ještě posouvá, aby se obrobil po celé šířce
Lapování
- lapovací nástroj je ozubené kolo, které spoluzabírá obrobkem, používá se lapovací pasta, která se nanese na obrobek a pomocí lapovacího stroje obrobek a nástroj spoluzabírají. Obrobek ještě koná posuv podélně s osou
Zalapovávání(vzájemné zaběhávání)
- lapovací pasta se nanese přímo mezi 2 součásti a ty se navzájem lapují
d)
Frézy
- tvarové
- kotoučové a čepové
- mají tvar zubové mezery
- používají se pro dělící způsob
- pro čelní kola s přímým ozubením a pro šípové ozubení
- pokud se použije různých přípravků tak lze frézovat i kola kuželová(pro kotoučovou frézu)
- nevýhoda je malá přesnost(každá fréza slouží k výrobě několika ozubených kol v určitém počtu zubů) a náročnost nastavení vzájemné polohy obrobku s nástrojem
- odvalovací fréza
- má tvar evolventního šneku
- pro čelní s přímými, šikmými zuby(fréza se natočí pod určitým úhle) a šneková ozubení
- při řezání zubů se fréza otáčí kolem své osy a koná řezný pohyb
Obrážecí nástroje
– Hřebenový nůž (Maag)
- používá se při obrážení
- pro zuby čelních kol s přímými , šikmými a šípovými zuby
- má tvar ozubeného hřebene s lichoběžníkovým profilem, koná řezný pohyb ve směru kolmém k čelní rovině obrobku
- Kotoučový nůž(Fellow)
- je to v podstatě ozubené kolo s řeznými úhly
- hlavně pro vnitřní ozubení
- nástroj vykonává postupný vratný pohyb, který je u čelních kol s přímými zuby přímočarý, u kol se šikmými natáčivý. Obrobek a nástroj se vzájemně odvalují. Odebírá třísku když se posouvá dolů
Protahovák
- nástroj na kterém jsou odstupňované tvarové zuby za sebou. Odstupňování jednotlivých břitů je závislé na odebírané třísce, na druhu materiálu kola a na řezné rychlosti
- protahovák je velmi drahý