ŽIVINY
Z potravin přijímá tělo živiny,které se dělí na :
Energetické – bílkoviny,tuky,sacharidy
Neenergetické – minerální soli,vitamíny
Nepostradatelnou složkou výživy je voda.
Bílkoviny
-vlastní všem živým organismům
– nepostradatelná živina v době růstu
– jsou obsaženy ve všech potravinách
Sacharidy – jednoduché a složité
- rozkládají se,přičemž vzniká energie
- jsou hlavním zdrojem energie pro všechny životní pochody
- obsaženy v potravinách rostlinného původu
Tuky
V živočišných tkáních,v mléce,ve vaječném žloutku,v semenech rostlin.
Nespotřebované tuky se ukládají v tkáních jako rezerva.
Minerální soli
Jsou nezbytné ke stavbě kostí,k tvorbě tělních tekutin a ke správné funkci některých žláz.
Vitamíny jsou organické sloučeniny,které tělo potřebuje k výměně látek.
Mezi nejdůležitější vitamíny patří : A,B,C,D,K,E
Kritéria hodnocení poživatin
Výživová hodnota je dána obsahem živin a jejich stravitelnosti.
Funkce v organismu rozlišujeme na :
Potraviny sytící – s převahou sacharidů a tuků
Potraviny živící – s převahou bílkovin,vápenatých a fosforečných solí
Zdravotní nezávadností se rozumí nepřítomnost látek,které škodí zdraví (nezralé rajčata,hořké mandle)
Senzorická hodnota – vyplývá z jejich působení na lidské smysly.Vlastnosti vnímané smysly-tvar,vzhled,vůně,chuť
Trvanlivost – dobu,po kterou si uchovávají dobrou jakost
Konzumní pohotovost – vyplývá z nároku spotřebitelů na čas věnovaný k úpravě poživatin a na snížení podílu odpadů.