VEJCE
bílek: 90% H2O, 10% albamin (bílkoviny) + min sole (Ca, Fe, Zn, Cu, Mn
žloutek: 50% H2O, 16% plnohodnotné bílkoviny, vitamíny A, D, E; minerální sole, sacharidy
30% tuku (nenasycené mastné kyseliny – linoleová, lecitin, cholesterol)
Třídění druhy VAJEC
Jakost
- EXTRA A: vytříděná do 2 dnů, smějí se prodávat do 7 dnů ( LX, X)
- A: tříděná konzumní
- B: netříděná směs velkých i malých
Hmotnostní skupina
S, M, L, LX
Skladování čerstvých vajec: vzdušné větrané místnosti (pohlcují pachy!)
T = ( 5 °C – 18°C)
max. trvanlivost 28 dní
chladírenská vejce se skladují při teplotě T = 0°C +;- 1°C
vejce starší 60 dní se označí trojúhelníkem
Konzervovaná vejce, konzervování – ucpání pórů skořápky a) roztok Ca(OH)2
- b) roztok SiO2; Na2CO3; K3CO3 =) vodní sklo
musí se spotřebovat hned po vyskladnění označení
využívají se zejména do pečiva
sušená vejce: vaječná hmota rozprášená ve sprejové sušárně =) odnímána voda proudem vzduchu; vznikne prášek
skladování: neprodyšný obal; T méně než 18°C, trvanlivost max. 9 měsíců
Znaky stárnutí vajec, vejce není čerstvé když:
- plave ve sklenici s vodou
- po rozklepnutí se rozteče
- žloutek není uprostřed vejce /způsobeno řídnutím bílku/
- pod skořápkou na tupé straně je velká vzduchová bublina
Prvky značení
- výrobce, distributor
- číslo třídírny
- hmotnostní skupina
- minimální trvanlivost
- jakostní třída
- podmínky skladování