PIVO
Nápoj s minimálním obsahem alkoholu 0,5 % vol vzniklí neúplným prokvašením výluhu obilného sladu a chmele pivovarskými kvasinkami rodu Sacharonices
Slad – ječmen (pšenice, ..)
ječmen se vyčistí, vytřídí máčí se v náduvnících a potom se rozprostře na humnech, kde klíčí 8-10 dnů (přeměna škrobu na zkvasitelnou maltózu)
Zelené slad – se suší na hvozdech
(přerušení klíčení) 70°C – světlý X 100°C tmavý
odstranění klíčků = slad
Dělení podle extraktu v mladině
% hmotnosti maltózy, bílkoviny, vit., min. látek, hořčin aromatických látek před kvašením =) 5 tržních druhů
Druh piva (označení) | Extrakt % hm. | Ethanol % | |
I. konzumní | 8-9% | 2,2 | |
II. výčepní | 10% | 2,8 | |
II. Ležák | 11%(výčepní ležák) 12%(ležák) 13%(ležák speciál) | 3 – 5,3 | |
IV. Portery | 18-19% | 7 | |
V. Účelová speciálně upravená | |||
Pšeničné pivo – min 50% pšeničného sladu, př.: Bílí gambrinus
DIA pivo – zatěžující cukr min. 7,5g/1 l (hluboce prokvašené)
Nealkoholická piva – 3-7 – 4,5% extraktivních látek =) max. 0,6% vol alkoholu
Kvasnicové pivo – do pasterovaného piva se přidá 01,5-5% mladého piva (12-18 hod kvašeného) !trvanlivost, zákal
Dělení podle barvy
souvisí s barvou (karamelizace maltózy) sladu
světlá
polotmavá – slad bavorského typu – zkaramelizovaný cukr ředění H2O
tmavá – „-
Dělení podle surovin
slad (ječmen, pšenice)
obsah chmele (hořkost)
Dělení podle kvašení – spodní T=7-13°C X vrchní T=15-25°C
Balení: lahve, plechovky
Skladování: 7-10°C ! <4°C a >15°C – změny teplot, sluneční záření, pachy, kovy
Prvky značení na obalech
- značka – Krušovice
obsah alkoholu v % vol – 3,3% vol |
- označení (světlé výčepní)
- datum spotřeby, datum výroby (10.02.2002 10.8.2002)
- Výrobce včetně adresy
Minimální garantovaný obsah (e 330 ml) | |
Skladovací podmínky | |