DRUHY OBALŮ
dělení obalů
- přepravní
- distribuční
- spotřebitelský
přepravní: obsahuje jen základní informace o zboží, množství, jak se zbožím zacházet. (palety, kovové kontejnery)
distribuční (skupinové): menší obaly pro skladování v obchodě. (smrštitelné fólie, obaly na mléko)
spotřebitelský: ochrana zboží, ale i funkce komerční – „obal prodává“. Výtvarné zpracování poutá pozornost zákazníka. Obaly jsou přizpůsobeny svojí velikostí pro uživatele, kterému jsou určeny.
obalové materiály
PAPÍR – nejrozšířenější – surovinově i cenově dostupné.
PLASTY – jsou nejoblíbenějšími materiály. Mají vynikající pevnost, pružnost, neprodyšnost pro plyny, dají se snadno svářet na balicích automatech. Protože většina obalů je z krátkodobého hlediska přijatelná ze zdravotních důvodů k balení potravin.
KOV: pevnost (hliníkové fólie), sběrná surovina – plechové kontejnery, sudy. Kovy se upravují – pozinkují, lakují nebo pocínovávají)
SKLO: snadná dostupnost potravin, chemická netečnost, průhlednost. Dají se až 6x použít, než se opětně přetaví. – Jejich nevýhodou je hmotnost, křehkost. + výhodou je tepelná odolnost při sterilizaci a pevnost vůči vnějším tlakům.
(TETRAPAK) KRABICE NA TEKUTINY (mléko, juice, víno) Laminované =) vícevrstvené materiály
DŘEVO: dřevěné palety a krabice za nízké náklady vydrží velký počet oběhů. Dřevitá vlna je výplňovým materiálem při balení křehkého zboží
TEXTIL: (jutové, sisalové a konopné) žoky a pytel: tradiční obaly na kávu a kakao. Ze syntetických tkanin se vyrábí pytle na brambory a osiva