BÍLÉ PEČIVO
Jsou to pekařské výrobky z pšeničné mouky,vody,soli,sladového výtažku a droždí,někdy i tuků,cukru,vajec a jiných přísad.
-připraví se řídké těsto „omládek“které necháme vykynout
Mezi běžné druhy patří :
- pečivo vodové – rohlíky
- pečivo mléčné – žemle
- pečivo tukové – housky
- pečivo jemné – má vyšší obsah tuku a cukru,vajec a jiných přísad,které zlepšují chuť (vánočky,listové pečivo,karlovarské rohlíky)
Trvanlivé pečivo
-hlavní surovinou je pšeničná mouka hladká,dále cukr,škrobový sirup,med,různé tuky,sušené mléko.sušená vejce,sladový výtažek a chemická kypřidla.
Perník – vyrábí se z chlebové mouky s invertním cukrem
Sušenky – z hladké mouky,škrobu,sušeného mléka,tuku,vajec,cukru,kypřidla a chuťových přísad
Oplatkové výrobky – hladká mouka s malým obsahem bobtnavého lepku (horalky,lázeňské oplatky)
Suchary – z mouky hrubé a hladké,sůl,tuk,cukr,kypřidlo
Cukrářské pečivo
Má velmi rozmanitou druhovou skladbu danou druhem a tvarem těsta,náplněmi a polevami.
Podle korpusu rozlišujeme :
- piškotové zboží – z piškotového těsta
- linecké a listové zboží – kremrole
- zboží z páleného těsta – věnečky
- korpusy z třeného těsta
Těstoviny
Jsou to polotovary vyrobené z nekvašeného těsta.
-pšeničná krupice nebo hrubá pšeničná mouka bohatá na lepek,voda a vejce
-jakost rozlišujeme podle počtu vajec přidaných na 1kg mouky
– některé těstoviny se obohacují vitamíny a zeleninou
podle určení – zavářkové (vlasové nudle)
- přílohové (kolínka)
Jakostní těstoviny si dlouho uchovávají nažloutlou barvu,hladký povrch,sklovitý lom,dobrou pevnost a pružnost,příjemnou vůni.