Kontrola při podnikání v hotelnictví a turismu
Význam kontroly pro řízení podniku Kontrola má své nezastupitelné místo v průběhu manažerských aktivit na všech stupních řízení. Smyslem kontrolování je získat objektivní před¬stavu o řízené realitě, tj. o plnění plánovaných cílů a stupni realizace přijatých rozhodnutí. Kontrolování je proces sledování, rozboru a přijetí závěrů v případě, že vznikly souvislosti s odchylkami mezi plánem a jeho realizací.
Zjištěné od¬chylky mohou být
• významné – je nutné přijmout opatření a následně je realizovat
• nevýznamné, kdy není nutné na ně reagovat
Kontrolní činnost plní následující funkce:
• kontrolní – spočívá v objektivním zjišťování a vyhodnocování skutečné¬ho stavu v porovnání s danými kritérii
• preventivní – samotná existence kontroly vyvolává vědomě i podvědo¬mě vyšší odpovědnost pracovníků při realizaci stanovených úkolů
• eliminační – na základě kontroly jsou v případě zjištěných nedostatků učiněny zásadní zásahy, které zamezují vzniku nežádoucích situací
Fáze kontrolního procesu
- získávání a výběr informací
• primární informace – získané přímým sledováním kontrolované skutečnosti
• sekundární informace – získané z různých zdrojů (statistiky, zprávy, hlášení apod.)
- ověřování správnosti informací
• po formální a věcné stránce
- hodnocení
• srovnání získaných informací se standardy (plány, normy), v čase (v různých časových obdobích) a v prostoru (srovnání více provozoven nebo s konkurencí)
- návrhy a opatření
• odpovídá-li plán skutečnosti, tak nejsou nutná
• jinak je potřeba přijmout rozhodnutí, která povedou ke zlepšení situace
- zpětná kontrola
• ověření správnosti
• opatření
Druhy kontroly
Podle místa:
• přímá: pochůzky po pracovišti, inventura
• nepřímá: výkazy, zprávy, porady
Podle času:
• předběžná: kalkulace, průzkum potřeb, hodnocení navržených variant
• průběžná: operativní porady
• následná: účetnictví, finanční analýza, kolaudace
Podle doby trvání:
• nepřetržitá: každý výrobek prochází kontrolou
• občasná pravidelná: inventarizace, finanční analýza
• občasná nepravidelná: namátková kontrola, předávací inventura
Podle rozsahu:
• dílčí: kontrola nákladů, výpočet efektivnosti
• komplexní: celá finanční analýza
Kontrola správnosti účetních zápisů
Formální
• znamená, že přezkušujeme dodržení zásady podvojnosti
• Shodu počátečních stavů, obratů a zůstatků mezi syntetickými a analytickými účty
• formální správnost se ověřuje na konci měsíce sestavením:
- předvahy – obratová předvaha – zjišťujeme , zda všechny účetní případy byly zúčtovány podvojně, obratová zůstatková – obsahuje kromě obratů i počáteční stavy a konečné zůstatky
- kontrolní soupisky analytických účtů – kontrola vazby mezi synt. a analytickými účty
Věcná správnost – kontrolujeme, zda stavy na účtech jsou v souladu se skutečností – inventarizace
ÚČTOVÁNÍ INVENTARIZAČNÍCH ROZDÍLŮ
MANKO
- Ztráty jsou provozními náklady – účet 501 – Spotřeba materiálu:
- Manka zjištěná inventurou se účtují na zvláštní účet 549 – Manka a škody:
- Částky náhrad u tohoto typu mank a škod se účtují na účet 648 – Ostatní provozní výnosy se souvztažným zápisem na vrub účtu 335 – Pohledávky za zaměstnanci. Jde o provozní výnos a současně o pohledávku za odpovědným pracovníkem:
- Náhrada může být složena v hotovosti, převedena na účet zaměstnavatele srážkou ze mzdy nebo uhrazena na běžný účet:
- Škody mimořádného charakteru se účtují na účet 582 – Škody se souvztažným zápisem na příslušném účtu zásob.
PŘEBYTEK
Přebytky vznikají, jestliže skutečný stav zásob na skladě, zjištěný při inventarizaci, je vyšší než ten, který je uveden v účetnictví. Je to vlastně materiál (nebo jiný druh zásob), který na skladě je, ale nebyl zaúčtován do příjmu.
Může jít o dva případy:
- skutečné fyzické přebytky zásob se účtují jako provozní výnos na účtu 648 – Ostatní provozní výnosy a současně jako zvýšení stavu materiálu na příslušném účtu aktiv:
- druhý případ by nastal v případě, že by byly zaměněny druhy materiálu, vznikly nepřesnosti při přepočítávání cen či měrných jednotek. V tomto případě by se přebytky považovaly za opravu (snížení nákladů) na účtu 501 – Spotřeba materiálu. Tento případ, který nastává nepřesnou prací při evidenci ve skladě, by vůbec neměl nastat.
VNÍTŘNÍ A VNĚJŠÍ KONTROLA V HOTELU A RESTAURACI
Do systému kontrolní činnosti zařazujeme také různé typy auditů, které jsou prováděny buď na základě povinnosti vyplývající ze zákona, nebo na objednávku. Nejznámější sféra aplikace auditu je v oblasti účetní a daňo¬vé, kdy dochází k ověřování správnosti a úplnosti účtování a potvrzení věrohodnosti vykázaných výsledků. Kontrolní činnost není jen vnitřní záležitostí podniků, ale mohou být kontrolovány i z vnějšku. Následnou kontrolu podnikových činností mohou provádět různé instituce, které k tomu mají oprávnění ze zákona, např. živnostenský úřad, finanční úřad, Česká ob¬chodní inspekce apod.
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ)
• je nezávislý kontrolní orgán ČR
• je oprávněn vykonávat kontrolu hospodaření se státním majetkem a s finančními prostředky vybíranými na základě zákona ve prospěch PO
Česká obchodní inspekce (ČOI) Je orgánem státní správy, který kontroluje PO a FO prodávající zboží, poskytující služby nebo vyví¬jející jinou činnost na vnitřním trhu.
Předmětem kontroly je hlavně:
• dodržování podmínek stanovených k zabezpečení jakosti zboží nebo výrobků včetně zdravotní nezávadnosti, zejména dodržování norem při výrobě a norem při přípravě jídel a nápojů, podmínek pro skladování a dopravu a požadavků na osobní hygienu a hygienickou nezávadnost provozu
• zjištění, zda zboží je prodáváno v míře, v množství, v hmotnosti nebo v jakosti požadovaných nebo stanovených obecně závazným právním předpisem, technickou normou nebo jiným závazným způsobem,
• zjištění, zda zboží, služby nebo jiné činnosti jsou účtovány v souladu s cenami, se kterými byl spotřebitel seznámen atd.
Hygienická služba
• je orgánem ministerstva zdravotnictví, zabez¬pečuje péči o zdraví lidu
• svoji činnost vykonává prostřednictvím okresní¬ho hygienika, který řídí, provádí a zajišťuje hygienický dozor a dává závaz¬né pokyny k odstranění závad
• sleduje dodržování platných předpisů
• vykonávají dozor nad epidemiologicky rizikovými skupinami potravin
• provádí opatření proti vzniku a šíření přenosných chorob
• stanoví mimořádná opatření při epidemii včetně opatření oběhu potravin
• jsou oprávněny zakázat určité činnosti, které mohou ohrožovat zdraví osob
• mohou vydávat příkaz ke zničení zdravotně závadných výrobků nebo jejich použití pro jiné účely
Finanční orgány
• jsou řízeny Ministerstvem financí ČR
• kon¬trolují vedení účetnictví, vykazování a odvod daní a poplatků a další kont¬rolní činnosti
Česká národní banka
• kontroluje dodržování devizových předpisů, směnárenskou činnost, vykonává dohled nad prováděním dalších bankovních činností apod.
Policie České republiky
• plní úkoly ve věcech veřejného pořádku a bez¬pečnosti
• zajišťování veřejného pořádku a nočního klidu
• dodržování zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomániemi
• přihlašování občanů k ubytování atd.
Dodržování hygienických a technologických postupů
• základní povinností při výrobě jídel je zajištění hygieny stravovacího pro¬vozu
• tradiční kontrolní postupy se soustřeďují na povrchovou čistotu míst a zařízení určených pro přípravu pokrmů, avšak neviditelné kontaminanty se mohou rozmnožit a způsobit závadnost pokrmů a onemocnění
• proto byl vyvinut program HACC (Hazard Analysis Critical Control Points – ana¬lýza nebezpečí a kritické kontrolní body)
• v současné době byl tento pro¬gram přijat jako všeobecně účinný program pro předcházení nebezpečí kontaminace potravin během jejich zpracování, uchovávání a výdeje
• kritický kontrolní bod se nachází všude tam, kde může dojít ke kontaminaci, znehodnocení nebo ke snížení kvality dopravovaných, zpracovávaných či uchovávaných potravin
• uplatňování systému HACCP je možné provádět v provozech, které od¬povídají podmínkám stanoveným v legislativě pro podnikání v této oblasti
Patří sem:
• stavební a technická způsobilost provozu a vodního zdroje
• systém skladového hospodářství – kontroly příjmu a skladování zásob
• plány údržby technologického zařízení
• revize elektrických spotřebičů a harmonogramy oprav
• plány školení a vzdělávání pracovníků
• systém zajištění hygienických podmínek – sanitační plány, dezinfekce, deratizace, odstraňování odpadu
Rizika v kuchyni a v pracovním procesu:
• biologická a mikrobiologická – plísně, viry, bakterie
• chemická – zbytky saponátů, pesticidů apod.
• fyzická – cizí předměty – zbytky obalů, vlasy apod.
KONTROLNÍ ČINNOST V HOTELU
Pracovníci provádějící kontrolní činnost jsou povinni:
- oznámit zahájení kontroly a předložit pověření k provedení kontroly
- šetřit práva a právem chráněné zájmy kontrolovaných osob
- zajistit řádnou ochranu odebraných originálních dokladů proti ztrátě, zničení nebo zneužití
- v případě jejich odebrání vyhotovit o převzetí protokol
- zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech zjištěných při kontrole a nezneužívat jich
- pořídit protokol o provedené kontrole, který musí obsahovat:
• označení kontrolního orgánu a jména pracovníků provádějících kont¬rolu • místo a čas provedení kontroly • předmět kontroly • údaje o kontrolované osobě • předmět kontroly a popis zjištěných skutečností • označení dokladů a ostatních materiálů, o které se zjištění opírá • podpisy kontrolujících pracovníků
Kontrolované osoby musí být s protokolem seznámeny, což potvrdí svým podpisem.
Kontrolní pracovníci jsou při kontrole oprávněni
- vstupovat do objektů, zařízení, prostor, pokud to souvisí s předmětem kontroly
- požadovat na kontrolovaných osobách poskytnutí pravdivých a úplných informací
- používat telekomunikačních zařízení kontrolovaných osob, pokud je to k provedení kontroly nezbytné
- požadovat od kontrolované osoby ve stanovené lhůtě písemnou zprávu o odstranění nedostatků
- v případech stanovených zákonem ukládat pokuty