Molekuly v nás – tuky
= lipidy
-živočišné a rostlinné
- využití tuků:
– v potravinářství a farmacii
– výroba barviv, laků a mýdel
- přírodní látky živočišného i rostliného původu, které jsou složeny z uhlíku, vodíku a kyslíku
- estery vyšších (velký počet uhlíku) karboxylových kyselin (nasycených i nenasycených)
- nasycené = pevné látky (máslo) – pouze vazby jednoduché
- nenasycené = dvojná vazba
- vyšší mastné kyseliny:
- palmitová 16 C (kys. Hexadekanová) = CH3[CH2]14COOH
- stearová 18 C (kys. Oktadekanová) = CH3[CH2]16COOH
- olejová 18 C – nenasycena (obsahuje dvojnou vazbu) (kys. 9-oktadecenová)
= C17H33COOH
1) Jednoduché lipidy (v reakcích vzniká ester a voda)
- tuky a oleje – jsou estery vyšších karboxylových kyselin a trojmocného alkoholu glycerol (CH2-OH) .
Esterifikace:
CH2-OH+HOOC-(CH2)14-CH3 CH2-O-O-C-(CH2)14-CH3
CH-OH+HOOC-(CH2)16-CH3 CH-O-O-C-(CH2)16-CH3-3H2O
CH2-OH+HOOC-(CH2)14-CH3 CH2-O-O-C-(CH2)14-CH3
- vosky – jsou estery vyššich kyselin a primárních nebo sekundárních alifatických alkoholů
CH3-OH+HOOC-(CH2)14-CH3 CH3-O-O-C(CH2)14-CH3+H20
2) Složené lipidy
- Fosfolipidy (kyselina trihydrogenfosforečná) – jsou hlavni časti všech buněčných membrán
- Glykolipydy – funguji jako receptory buňky, pomáhají zakotvit buňku do okolní tkáně (např. V barvách u bakterii)
- Lipoproteiny – tvoří součásti buněčných membrán cyloplazmy buněk, krevní plazmy (patři sem např. Cholesterol)
Mýdlo
- = sodná nebo draselná sůl vyšší karboxylové kyseliny
- pevné mýdlo = ester a hydroxid sodný
- tekuté mýdlo = ester a hydroxid draselný
- účinek mýdel
- mýdlo má dva “konce” polární a nepolární
- nepolární konec navazuje mastnotu (nebo nečistoty), na polárním konci se nečistoty rozpouští a navazuji na vodu