Molekuly v nás – cukry
- jsou základním, nejdůležitějším a také nejlepším zdrojem energie.
- naše tělo je primárně uzpůsobené pro štěpení sacharidů a proto dokáže získat energii ze sacharidů s největší efektivitou
- Sacharidy se dělí podle molekulární struktury – podle její složitosti.
- nejjednodušší sacharid jemonosacharid, jak již z názvu vyplývá jedna se o molekulární strukturu s pouze jedním cukrem – zde patří glukóza (dextroza), fruktóza a ribóza
- tyto cukry už tedy nelze dále štěpit a tělo z nich získává energii ihned. Mohlo by to vypadat lákavě, ale až na výjimky (po náročném tréninku) je to špatně. Tělo totiž tak velké množství energie v jediném okamžiku zpracuje tak, že se vyplaví hodněinzulínu nutného pro zpracování sacharidů a tímto mechanismem se většina energie uloží do tukových zásob. Po té co je sacharid zpracován navíc v krvi zůstane velké množství inzulínu, který už nemá co zpracovávat a nastane slabost. Takže paradoxně, když unavený člověk příjme rychle jednoduché cukry může se nakonec cítit ještě slabší !
- další skupinu tvořídisacharidy, složeniny dvou monosacharidů např.sacharóza, laktóza, maltóza
- existuji dvě reakce jedna, při které se dva monosacharidy spojí v jeden disacharid a uvolní se voda – dehydratační syntéza a druhy, při kterém se z disacharidu a vody uvolní dva monosacharidy – hydrolýza
- poslední skupinu tvořípolysacharidy a zde patří veškeré sacharidy se složitější strukturou. Tyto ještě dělíme na škroby a vlákninu. Přičemž vláknina je již našim traktem nestravitelná (nejsme krávy s bachorem, knihou a spol, že). Proto je třeba postupovat při hledaní jídel s nízkým glykemickým indexem uváženě abychom nějaký příjem energie měli.
Mohlo by se vám líbit...