Trávicí ústrojí
- TS má entodermální původ, pouze okrajové části jsou původu ektodermálního
- Dlouhá trubice tvořená vazivem, hladkou svalovinou a sliznicí – cca 8 m
- Na různých místech do ní ústí vývody žláz (slinné, drobné ve střevě, játra, žlučník, slinivka) produkující hlen a trávicí šťávy
- Přijímá a zpracovává potravu
- Tráví a vstřebává rozložené živiny, trávení = rozštěpení potravy na malé molekuly (AMK, monosacharidy), uskutečňuje se enzymy, vstřebávání = resorpce = přechod malých molekul z buněk střeva do krve a lymfy
- Vylučuje nestrávené zbytky
Průřez stěnou trávicí trubice
- Od povrchu směrem dovnitř
- A) vazivo + lesklá blána = ochrana částí přivrácených do dutiny tělní
- B) svalovina hladká – okružní a podélná – umožňuje peristaltiku střevní, do 1/3 jícnu + konec konečníku – příčně pruhovaná
- C) podslizniční vazivo s nervy a cévami – připevňuje sliznici ke svalům
- D) sliznice – měkká, růžovočervená, mokrá, slizká, baktericidní, produkující sliz
Části trávicí trubice
- A) Dutina ústní – rozmělnění a smíchání potravy se slinami
- B) Hltan – polykání a posouvání potravy do žaludku
- C) Jícen – polykání a posouvání potravy do žaludku
- D) Žaludek – shromáždění potravy a její promíchání
- E) Střevo tenké – trávení + vstřebávání
- F) Střevo tlusté – vstřebávání vody
- G) Konečník – odstraňování zbytků
Stavba jednotlivých částí
A) Dutina ústní = cavum oris
- Ohraničena patrem, rty a tvářemi, spodinu tvoří jazyk
- Funkce: příjem potravy, žvýkání, polykání, promísení se slinami, mechanické a chemické zpracování
1. Rty = labia oris
- Ohraničují štěrbinu, spojení v koutcích, zevně kůže, uvnitř sliznice, přechodná zóna – červená barva – prosvítají cévy, krycí epitel bez pigmentu a málo rohovatí
2. Tváře = buccae
- Kůže + plochý tvářový sval + sliznice
- Na čelisti přechází jako dáseň (gingiva) – podkovovitý útvar, podkladem dásňové výběžky čelistí – s nimi srůstá sliznice ústní a vytváří sliznici dásňovou
- Stahy tváří přidržují sousto při žvýkání a vtlačují je mezi stoličky
- U dětí v podkožním vazivu tukový polštář
3. Tvrdé patro = palatum durum
- Kostěný podklad + sliznice – srůstá s okosticí
4. Měkké patro = palatum molle
- Plynně navazuje, základem je vazivová blána – do ní se upínají svaly, které jím pohybují, uzavírá nosohltan při polykání a dutinu ústní při dýchání
- Zadní okraj volný, vybíhá po stranách ve dvě slizniční řasy + uprostřed čípek (uvula)
- Patrové mandle mezi řasami (tonsilae palatinae) – oploštělé, rozbrázděné, jamky na povrchu = krypty – v nich leukocyty + bakterie, po pubertě se zmenšují
5. Jazyk = lingua
- Svalnatý orgán – příčně pruhovaná svalovina, velká pohyblivost a změna tvaru
- Zpracování a posouvání potravy, řeč, chuťové vjemy
- Kryt sliznicí, na hřbetě vybíhá v bradavky = podle tvaru 4 typy:
- Nitkovité – nejčetnější, přední část, sametový vzhled
- Houbovité – větší, při okraji a hrotu
- Listové – nejméně, na okrajích
- Hrazené – největší cca 10, lemová řada mezi kořenem a tělem jazyk
- Chuťové vjemy: sladko – hrot, slano + kyselo – okraje, hořko – kořen
6. Zuby = dentes
- Jsou uloženy v alveolech = zubních lůžcích v čelisti, nejtvrdší orgán, bílá barva, uložení zpevněno tuhým vazivem = ozubicí = periodontium, uspořádána do snopců citlivých na tah a tlak = bolest při trhání
- Chrup = dentice – soubor zubů v dásních, rozlišujeme první a druhou dentici
- První dentice = mléčný chrup – 20 zubů, 6 – 30 měsíců
- Druhá dentice = trvalý chrup – 32 zubů, 6 – 30 let
o Vnější stavba zubu
- Korunka = corola dentis – vyčnívá z dásně
- Krček = collum dentis – překryt dásní
- Kořen = radix dentis – vklíněný do čelisti
o Vnitřní stavba zubu
- Sklovina = email – nejtvrdší hmota v těle, 98% anorganických látek, tvrdost křemene
- Tmel = cement – na povrchu kořene
- Zubovina = dentin – měkčí než sklovina, tvrdší než kost, 72% anorganických látek (kost 68% anorganických látek)
- Zubní dřeň – protkaná cévami i nervy
o Zuby podle tvaru a funkce
§ Dentes incisivi (řezáky) – PD 8 a v DD 8
- Dlátovitá korunka
- Protáhlý kořen
- Ukusují sousto
§ Dentes canini (špičáky) – PD 4 a v DD 4
- Korunka vybíhá v hrot
- Nejdelší kořen
- Sousto uchopuje a trhá
§ Dentes premorales (třenové zuby) – PD 0 a v DD 8
- Na korunce dva hrbolky, zevní je větší
- Jeden kořen
- Rozmělňují sousto
§ Dentes morales (stoličky) – PD 8 a v DD 12
- Nejmohutnější, 4 – 5 hrbolků
- Rozmělňují sousto
- Kořeny – horní stoličky – 3 kořeny, dolní stoličky – 2 kořeny
- Celkem 20 v první dentici a 32 (bez osmiček) v druhé dentici
- K rychlé orientaci slouží zubní vzorce
o Skus = překládání horních zubů přes dolní
- Nůžkovitý – 80% populace
- Klešťovitý = zkřížený – hroty řezáků na sebe
- Předkus – horní vyčnívají silně dopředu
- Podkus – dolní zuby se dostávají dopředu, horní tedy za ně zapadnou
- Otevřený – mezi řezáky mezera při skusu
o Poškození zubů
§ Kaz
- Bakterie rozkládají organické látky na zubech
- Vznikají kyseliny (mléčná), poškozují sklovinu i zubovinu
- Obnažení dřeni – bolest a zánět
§ Zubní plak
- Lepivý zubní plak
§ Zubní kámen
- Mineralizovaný zubní plak Ca2+ solemi
- Pod ním se snadno tvoří kaz
§ Parodontopatie
- Onemocnění dásní a tkání, které zub obklopují a upevňují
- Krvácivost, viklavost, bolestivost, předčasná ztráta
o Dentální pomůcky
- Škrabka na jazyk
- Dentální nit
- Sólo kartáček, mezizubní kartáček
7. Slinné žlázy
- Vylučují sliny a ty zvlhčují ústní dutinu
- Dvojího typu:
- Drobné – roztroušené všude po sliznici, sekrece slin nepřetržitá, sliny husté, mucinózní
- Velké – párové, vyměšují větší množství slin na podněty zrakové, chuťové, čichové, sliny řídké
- Příušní – nejobjemnější, před boltcem, při čelistním kloubu, vyúsťuje nad 2 horní stoličky, řídká vodnatelná slina
- Podčelistní – pod dolní čelistí, vyústění v krajině podjazykové, na slinné bradavce při uzdičce jazyka
- Podjazykové – nejmenší 3-4 cm, postranně, pod jazykem, má několik vývodů, vyúsťují v krajině podjazykové
o Sliny = saliva
- Zřeďují a spojují sousto, pomo při polykání (obsahují mucin – bílkovina, dodává vazkost slině a kluzkost potravě)
- Pomoc při trávení (enzym ptyalin)
- Čištění a dezinfekce (lysozym)
- Bezbarvá vazká tekutina, pH 7-8, slabě alkalická, denně se vyloučí 1-1,5 l
- Složení: 99 % H2O, 0,7% organických látek, 0,3% anorganických látek
- Organické: ptyalin – trávicí enzym – katalyzuje štěpení škrobu na dextriny a až na disacharid maltózu
§ Důkaz ptyalinového trávení škrobu
- Do úst cca 2 cm3 chleba + 5 min důkladně rozžvýkat à sousto do zkumavky + několik kapek Lugolova roztoku
- Pokud je ve zkumavce jen chléb + voda + Lugolův roztok = MODRÉ ZBARVENÍ, protože chléb obsahuje ŠKROB
- Pokud je ve zkumavce sousto, mohou nastat dvě situace:
- RŮŽOVÉ ZBARVENÍ = DEXTRIN = jeden z meziproduktů ptyalinového trávení škrobu
- ŽÁDNÉ ZBARVENÍ = MALTÓZA = konečný produkt ptyalinového trávení škrobu – s Lugolovým roztokem nereaguje, díky maltóze sladká chuť
- Sekrece slin řízena nervově (reflexně)
- Centrum pro vylučování v prodloužené míše
- Vylučování lze ovlivnit chemikáliemi:
- Atropin + nikotin – sekreci tlumí
- Acetylcholin – sekreci zvyšuje
- V dutině ústní vzniká sousto, polknutím je dopraveno do hltanu
- Polknutí – částečně volní a částečně nevolní záležitost
- Reflexní fáze polykání řízena z prodloužené míchy
- Během polykání se hrtan zvedne, epiglottis zabrání soustu do něj vniknout, zastaví se dýchání, sousto vstoupí do jícnu
B) Hltan = pharynx
- Trubice nálevkovitého tvaru, 12-14 cm
- Přední stěna otvory spojena s dutinou nosní, ústní a hrtanovou
- Rozlišujeme 3 oddíly:
§ Nosohltan (nasopharynx)
§ Ústní část hltanu (oropharynx) – kříží se dýchací a polykací cesty
§ Hrtanová část (laryngopharynx) – neúplně uzavřená hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklání a brání vniknutí sousta do dýchací soustavy
o Polykání
- Pokud nepolykáme oesophageální svěrač uzavírá jícen, epiglottis je nahoře, glottis (= přední část larynxu = hrtanu) je otevřena a vzduch může proudit do plic
- Polykací reflex je spuštěn ve chvíli, když bolus (sousto) vstupuje do jícnu, epiglottis se sklopí dolů naproti glottis a uzavřou průdušnici, oesophageální sfinkter = svěrač se uvolní
- Vlny svalových kontrakcí (peristaltika) ženou sousto směrem dolů do žaludku
- Polykání = řetěz reflexů, zahájení podrážděním kořene jazyka → nevybavuje se v bezvědomí, měkké patro uzavírá nosohltan, epiglottis uzavírá hrtan
C) Jícen = oesophagus
- Trubice 25 – 28 cm dlouhá, průměr 1,5 cm, spojení hltanu se žaludkem
- Horní část – příčně pruhované svalstvo, ovládáme vůlí
- Dolní část – hladké – vykonává peristaltické pohyby
- Pohyb potravy usnadňuje hlen vylučovaný sliznicí trávicí soustavy
- Svalová vrstva při průchodu sousta vykonává peristaltické pohyby, nad soustem se smršťuje, pod soustem uvolňuje, vzniká peristaltická vlna – posunuje sousto do žaludku
- Škytavka = singultus – křeč bránice
D) Žaludek = ventriculus = gaster = stomachus
- Nejobjemnější část, zásobárna, svalový vak, přijme 1 – 2 l potravy, v levé brániční klenbě
- Shromažďuje a zadržuje potravu a promíchává ji s žaludeční šťávou
- Chemicky se změní na tráveninu = chymus = řídká, kašovitá hmota, dle povahy se zde zdržuje určitou dobu – sacharidy – 2 hodiny, bílkoviny – 4 hodiny, tuky – 6 hodin, po malých dávkách do tenkého střeva
- Velikost i poloha je individuální, závisí na náplni žaludku a poloze těla
o Česlo (cardie) = vchod
- Úzká část při přechodu jícnu do žaludku
- Obvykle se otevírá jen při příjmu sousta z jícnu
- Pokud se kyselý obsah žaludku dostane občas do jícnu, jev vnímáme jako pálení žáhy, většinou je tedy žaludek zavřený na obou koncích
o Tělo (corpus)
o Vrátník (pylorus) = východ
- Zúžené místo při přechodu do dvanáctníku
- Otevře se 2 – 6 hodin po příjmu potravy
o Žaludeční vřed
- Bakterie Helicobacter pylori – ničí ochrannou hlenovou vrstvu → zánět žaludeční sliznice → žaludeční vřed → žaludeční šťávy tak následně mohou natrávit žaludeční stěnu, ve vážných případech dochází k proniknutí krve a žaludečního obsahu do dutiny břišní → infekce, smrt
o V žaludeční sliznici 3 typy buněk
§ Hlavní
- Tvorba enzymu pepsinu, produkován v neúčinné formě jako pepsinogen, ten je aktivován HCl na pepsin – v kyselém prostředí štěpí bílkoviny na albumózy a peptony
§ Krycí
- Produkují HCl, kromě aktivace pepsinogenu, okyseluje prostředí, má desinfekční účinky, ničí choroboplodné zárodky, brání kvašení, zasahuje do přeměny solí, usnadňuje trávení masa – to bobtná a rozpadá se na vlákna
§ Hlenové – vylučují hlen – obsahuje mucin
o Žaludeční šťáva
- Na povrch žaludeční sliznice ústí žaludeční žlázky – produkují žaludeční šťávu, za 24 hod/ 2 – 3 l
- Čirá, nažloutlá, silně kyselá tekutina (pH = 1-2), 99,4% H2O, 0,5% organických látek, 0,1 % anorganických látek
§ Organické látky
- Hlen (mucin) – zásaditý, pokrývá v souvislé vrstvě sliznici, chrání před účinkem pepsinu + HCl
- Chymozin – sráží mléko v drobné vločky
- Žaludeční lipáza – štěpí tuky glycerol a mastné kyseliny
§ Anorganické látky
- HCl 0,4 – 0,5 %
o Žaludeční sliznice
- Obrany proti samonatrávení pokrytí vnitřku žaludku hlenem
- I tak se ale mitózami musí tvořit tolik buněk, že za tři dny jsou všechny buňky žaludečního povrchu nahrazeny
- Každých 20 vteřin se hladké svaly žaludku stáhnou, při pohybu na prázdno tyto stahy působí pocit hladu
- Stahy žaludku 10-15 minut po jídle
o Sekrece šťávy řízena
- Mechanicky – dopadem sousta do žaludku
- Chemicky – aperitiv, kofein, vývar – zvyšují
- Emočně – deprese + strach – snižují
- Rozhořčení + agrese – zvyšují
o Zvracení = emesis
- Vyprazdňování žaludku opačným směrem – dutinou ústní i nosní
- Ochranná reakce proti škodlivinám (alkohol, jed) a přejídání
- Reflexní děj s ústředím v prodloužené míše, předchází mu nevolnost (nauzea)
- V bezvědomí může vést k zadušení
E) Tenké střevo = intestinum tenue
- 4-5 m dlouhé, 2 cm široké, zavěšeno na řase okruží (mezenterium) – v něm cévy a nervy
- Funkce: konečná fáze trávení – úplné rozštěpení živin na jednoduché látky + jejich vstřebávání
- Začíná vrátníkem a končí vyústěním do tlustého střeva v pravé jámě kyčelní
- Stěna střeva obdařena sliznicí – tam jsou lymfatické uzliny, střevní žlázky a drobné výběžky – klky
- Sliznice – 300 m2 (= plocha cca tenisového hřiště)
- Řasy, klky, mikroklky
- Peristaltika = rytmické vlny kontrakcí hladkého svalstva, které posunují potravu trávicí trubicí
- V horní části střeva – buňky, které při styku s tráveninou produkují hormony – sekretin a pankreozymin
- 3 části: dvanáctník (duodenum), lačník (jejunum), kyčelník (ileum)
1. Duodenum = dvanáctník
- 25-30 cm (1/5 délky)
- Tvar nepravidelné podkovy
- Ve výšce 2. bederního obratle přechází v lačník, zde se kyselý chymus z žaludku mísí s trávicími šťávami z pankreatu, jater, žlučí a s obsahem žláznatých buněk samotného duodena
o Pankreas (slinivka břišní)
- Ústí do duodena – vylučuje řadu hydrolytických (= trávicích) enzymů a rovněž uhličitanové ionty
- Tyto uhličitanové ionty působí jako pufr – neutralizují kyseliny ze žaludku
- Většina procesu trávení je skončena již ve dvanáctníku, v dalších částech tenkého střeva, lačníku a kyčelníku probíhá absorpce živin a vody
- Proteázy se z pankreatu dostávají do duodena v neaktivní formě v řetězové reakci, která poněkud připomíná aktivaci pepsinu, do aktivního stavu
2. Jejunum = lačník
- U mrtvol prázdný
- Místo nejintenzivnějšího trávení a vstřebávání
- 3/5 délky
3. Ileum = kyčelník
- Kratší, užší, ústí do tlustého střeva
- 2/5 délky
o Klky (villi, villus)
- Na povrchu ještě malé výběžky = mikroklky (mikrovilli)
- Na 1 klku asi 3 000 mikroklků → zvýšení plochy střeva 500-600 x = asi na 300 m2
- Okem viditelné záhyby na vnitřních stěnách, z povrchu sliznice vyčnívají do výšky asi 0,5 – 1,5 mm, na povrchu mají střevní resorpční epitel a uvnitř slizniční vazivo
- Ve střevě bývá cca 10-40 klků / 1 mm2, nejhustěji jsou v duodenu
- Klky jsou důkladně prokrveny
- Do každého vede jedna či dvě tepénky, které se rozvětvují v kapilární síť a následně se slévají do centrálně uložené žíly
- V klcích je také mízní cévka – do nich vstřebávány tukové kapénky, cholesterol a vitamíny rozpustné v tucích
- Díky hladkému svalstvu se klky mohou různě stahovat a protahovat a tím urychlovat vstřebávání a odvod živin
- Uvnitř každého mikroklku je tepénka, žilka a slepě zakončená lymfatická cévka
- Jen dvě membrány dělí chymus od krve – membrána střevní buňky a membrána stěny krevní cévky
F) Tlusté střevo = intestinum crassum
- Trubice 1,5 m, průměr 5 – 8 cm
- Dokončení trávení a vstřebávání
- Nemá klky, pouze výdutě
- Netvoří trávicí šťávy, pouze hlen a bakterie
- Pohyblivost malá
- 6 částí: slepé střevo (+ appendix), vzestupný, příčný a sestupný tračník (vstřebávání vody – zpět do těla dostane 90% vody, kterou jsme vypili nebo přijali s potravou), esovitá klička, konečník (shromažďování stolice)
- Slepé střevo (caecum): 6 – 8 cm, šířka 6 – 7,5 cm
- Vespodu – appendix vermiformis (červovitý výběžek) = slepý výběžek caeka, 5 – 10 cm, šířka 1 – 2 cm – lymfatický orgán, zánět je zván apendicitis
- Tenké ústí nálevkovitě – zabránění zpětnému toku tráveniny
o Tračník – funkce:
- Vstřebávání vody a některých solí, zahušťování obsahu a jiných látek
- Plní se 4 – 8 hod po pozření
- Stolice jej opouští za 12 – 16 hod
- Nestrávené zbytky – rozklad + kvašení + příměs hlenu – tmelí, slepuje
- Procesy kvasné (celulóza – Escherichia coli – je fakultativně anaerobní) – během nich vznikají zapáchající látky – CO2, CH4, H2S, kadaverin, indol, skatol, amoniak, vitamíny B12, K – ty se vstřebávají
- Současně se rozkládají žlučová barviva biliverdin, bilirubin, urobilin a sterkobilin,
- Urobilin a sterkobilinogen jsou produkty odbourání bilirubinu – zbarvují stolici do hněda
o Konečník (rectum) – 15-20 cm, tenkostěnný, hladký
- Shromáždění stolice = nestrávené a nestravitelné zbytky, celulóza, voda, rozložená žlučová barviva, hlen, bakterie, 150 – 300 g/den
§ Vyprázdnění (defekace)
- Naplnění konečníku vyvolá defekační reflex (svaly konečníku a břišního lisu, povolení svěračů)
- Zácpa (obstipace) – delší interval než 1 – 2 dny, průjem (diarrhoea) – několikrát za den
- Nervové ústředí defekace v bedrokřížovém oddílu míchy
- Pocit defekace lze potlačit
o Anus (řiť) – dva kruhové svěrače
- Vnitřní z hladkého svalstva
- Vnější z příčně pruhovaného svalstva
Vstřebávání látek z tenkého střeva
- Vstřebávané látky jsou odváděny krví a mízou
1. Pasivní transport
- Prostou difúzí, nespotřebovává se E, př. voda, vitamíny rozpustné ve vodě atd.
2. Aktivní transport
- Rychlejší než difúze
- Látka přenášena přenašečem bez ohledu na koncentraci, děj aktivní – spotřebovává se E z ATP, např. cukry, aminokyseliny, tuky atd.
- Většina látek je nejprve vrátnicovým oběhem odváděna do jater – tam jsou zpracovány, popřípadě uloženy do zásoby
Trávicí žlázy
– Slinivka břišní (pankreas)
- Nezbytná
- Podlouhlá žláza uložena v ohbí dvanáctníku, narůžovělá, lalůčkovitá struktura, 14-18 cm, 60-80g
- Ústí do duodena, má tkáň endokrinní a exokrinní
o 1) Endokrinní žláza
- Skládá se z lalůčků – vyúsťují trubičkami so hlavního vývodu, mezi trubičkami Langerhasovy ostrůvky, průměr 0,5mm, až milion
- hormony jsou přímo do krve, produkovány Langerhansenovými ostrůvky (2-3% hmotnosti)
- Vytváří inzulin – snižuje hladinu glukózy v krvi
- Vytváří glukagon (opačné účinky než inzulín, zvyšuje hladinu glukózy v krvi) → glykémie
o 2) Exokrinní žláza – sekretem je pankreatická šťáva
- pH 7-8, bezbarvá, 0,5 – 1 l/ den
- Obsahuje hydrogenuhličitan sodný – slouží k neutralizaci HCl ze žaludku
- Trypsinogen – neúčinná forma trypsinu – trypsin pokračuje v trávení bílkovin na peptidy
- Amylázy – štěpí škroby na jednoduché cukry
- Lipázy – rozkládají tuky
o Řízení sekrece pankreatické šťávy
- Látkově (humorálně) – hormony
- Tvoří se reflexně – hlavním podnětem je hormon sekretin – uvolněný ze stěny duodena při podráždění kyselým žaludečním obsahem – uvolní se do krve a působí na pankreas
- Pankreozymin (tvoří se v tenkém střevě)
- Oba hormony jsou krví zaneseny do pankreatu → vyloučení pankreatické šťávy
– Játra = hepar
- Exokrinní žláza produkující žluč, bohaté krevní řečiště: 1,5 l krve/min
- Největší žláza v těle – 1,5 kg, 2 laloky, hnědočervená barva, křehká, prokrvená
- Vpravo pod bránicí
- Pravý lalok větší (při otřesech, nárazech → natržení → masivní krvácení)
- Při metabolismu se uvolňuje teplo
- Jsou nejteplejším orgánem
- Tvořeny jaterními lalůčky – mají tvar protáhlých vícebokých hranolů
- Základní stavební jednotkou jater je jaterní buňka – hepatocyt, na styku dvou jaterních buněk je vždy žlučový kanálek
o Dvojí krevní přítok
- Vrátnicová žíla – přivádí krev z žaludku, střev a sleziny, 80%, odkysličená
- Jaterní tepna – zásobuje játra O2 (vychází z aorty), 20%
- Z jater vyhází jaterní žíla – ústí do dolní duté žíly
o Funkce jater
- Centrum metabolických dějů
A) látková přeměna
- Z trávicí soustavy přijdou monosacharidy a zde se přemění na polysacharid glykogen
- Zásobárna E – glukóza se v nich ukládá ve formě glykogenu
- Zde močovina deaminací AMK, a tím vyloučení amoniaku z organismu
- Metabolizace mastných H+
B) Detoxikace
- Do těla se dostávají i škodliviny – farmaka, alkohol, jedy, nějakou dobu kolují v krvi, pak jsou odstraněni
- Dlouhodobé působení játra poškozuje – alkohol, tetrachlochmethan, chloroform
C) Děje související s funkcí krve
- Je zde vychytáván hemoglobin z rozpadlých erytrocytů, je přeměněn na bilirubin a ten je uvolňován do žluče, která je v játrech tvoří
- Jaterní buňky vytváří krevní bílkoviny – albuminy, globuliny, protrombin, fibrinogen
- Zásobárna vitamínu B12 a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, K)
- Odbourávání hemoglobinu
- Syntéza látek pro srážlivost krve
- Tvorba velkého množství tepla
– Žlučník = vesica fellea
- Postradatelný
- Vak hruškovitý
- 8-12cm, 3cm široký
- Uložený pod pravým jaterním lalokem
- Žluč je plynule tvořena v játrech, v množství 0,25-1 l/den a prochází do žlučníku
- Ve žlučníku je ze žluče vstřebávaná voda a NaCl a žluč se zahušťuje, resorpce někdy tak silná, že se cholesterol vysráží a s dalšími látkami se vytvoří žlučové kameny
- Uvolňování žluče ze žlučníku startuje hormon cholecystokinin, který se uvolňuje z duodena při přítomnosti potravy v žaludku
o Žluč = fel = bilis = chole
- Je žlutohnědá, slabě zásaditá, hořká
- 90% H2O + 3% žlučových solí, lipidů, cholesterolu, lecitinu, pigmenty – bilirubin, biliverdin, bílkoviny a minerální soli jako je např. sodík, mastné H+, tuky
- Žlutohnědá barva žluči má svůj původ v žlučovém barvivu bilirubinu, vznikajícím hlavně rozpadem červených krvinek
- Urychluje trávení a vstřebávání tuků, emulguje tuky ve střevě
- Chybí – potkan, kůň
Metabolismus živin
Metabolismus sacharidů
- Sacharidy (cukry) = okamžitý zdroj energie
- Glukóza: zdroj energie pro všechny buňky
- Stálá hladina glukózy v krvi: 4,4–6,7 mmol/l
- Při zvýšení na 10 mmol/l se glukóza objevuje v moči
- Za běžných podmínek se glukóza z potravy:
- 50 % štěpí na oxid uhličitý a vodu (spalování)
- 30–40 % se přestavuje na tuk
- 5 % syntetizuje na glykogen
- Denní potřeba glukózy: min. 160 g, denně 300–500 g (mozek 120 g, svaly v klidu 30–100 g)
Metabolismus tuků
- Tuky (lipidy) = zásobárna energie
- Zásoba tuku v těle asi na jeden měsíc (cca 10 kg)
- Obsah cholesterolu do 5,18 mmol/l, patologické hodnoty přes 6,18 mmol/l
- Význam tuků
- Umožňují vitamínům A, D, E, K (lipofilní, rozpustné v tucích) vstup do těla
- Přivádějí esenciální mastné kyseliny
- Energetická zásoba (v podkoží 90 % tuku)
- Součást buněčných membrán (cholesterol)
- Tuky = sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami [MK] (slučování = esterifikace → tuky = estery)
- Glycerol + 3 molekuly MK → triacylglycerol (neutrální tuk)
- Glycerol + 2 molekuly MK, třetí (O)H skupina obsazena kyselinou fosforečnou → fosfolipidy
- Mastné kyseliny: nasycené (jednoduché vazby) × nenasycené (dvojné vazby)
- Tvorba MK: hlavně z glukózy v játrech a tukové tkáni, nově vytvořené se spojují s glycerolem → esterifikace, vzniká tuk
- Nasycené mastné kyseliny: k. palmitová (16 C), k. stearová (18 C)
- tělo si je dokáže vyrobit samo (z cukrů a tuků živočišného původu)
- místo tvorby – játra, tuková tkáň
- Nenasycené mastné kyseliny: k. olejová (18 C), tělo si ji dovede vytvořit samo, jinak v olivovém oleji
- Esenciální MK si tělo samo vytvořit nedokáže
- Rostl. – k. linolová, k. linolenová, k. arachidonová
- Ryby – k. likozapentaneová, k. dokozahexanová
- Transport tuků krví: z lymfy do krevního oběhu
- Nerozpustné ve vodě
- Vážou se na albuminy krevní plazmy
- Tuky jsou transportovány jako lipoproteiny (jsou „schovány“ uvnitř, na povrchu bílkoviny)
- Fosfolipidy, cholesterol – slučují se s vodou – transport
- VLDL (very low density lipids): lipoproteiny o velmi nízké hustotě: přenos neutrálního tuku z jater do tkání – „zlé“
- LDL (low density lipids): lipoproteiny o nízké hustotě: přenášejí cholesterol z míst jeho vstřebávání a tvorby v játrech do tkání – „zlé“
- HDL (high density lipids): lipoproteiny o vysoké hustotě: přenos cholesterolu z tkání do jater, kde je vylučován do žluči – „hodné“
- Hustota částic je závislá na množství bílkoviny v ní obsažené
- Cholesterol: součást buněčných membrán, nutný k tvorbě žlučových kyselin a některých hormonů, celkový obsah asi 100 g
Metabolismus bílkovin
- Bílkoviny (proteiny) = stavební látky
- Bílkoviny živé hmoty se neustále obnovují (denně cca 300–500 g)
- Lidské tělo využívá 20 aminokyselin, některé vytváří samo
- Část aminokyselin se rozpadá – uvolněný dusík vázán na močovinu
- Odbourávání bílkovin: aminokyseliny ztratí aminovou skupinu (deaminace), vznikne amoniak a z něj poté močovina (asi 20–30 g/den)
- Bílkoviny buněčného jádra: součást nukleových kyselin, puriny (z masa) se přeměňují na kyselinu močovou (0,25 g/den) – ta je ve vodě málo rozpustná → může propuknout choroba dna (= podagra)
- Důsledky nedostatku bílkovin:
- Chátrání těla (= marasmus): zpomalení až zastavení růstu, anémie, snížení odolnosti, narušení vývoje CNS
- Kwashiorkor: u dětí („nafouklá bříška“), strava energeticky dostatečná, ale chudá na bílkoviny, zvětšení sleziny, jater, cirhóza
Nemoci trávicí soustavy
– Vředy
- Narušení sliznice žaludku nebo dvanáctníku
- Psychická zátěž, špatná životospráva, bakterie
– Salmonelóza
- Bakteriální
- Horečky, zvracení, průjmy
– Hepatitida
- Virový zánět jater
- Žloutenka
- Poškození jaterních buněk
– Žlučníková kolika
- Žlučové kameny (cholesterol) → ucpání žlučovodu!