Trávicí soustava a výživa člověka
FYLOGENEZE:
Živočichové=heterotrofní org.-příjem C v podobě organických látek z prostředí
Rozdělení podle příjmu potravy:
Monofág-pouze 1 typ potravy (koala, bourec morušový)
Fytofág-býložravec (chroust, jelen)
Zoofág-masožravec (střevlík, vlk)
Polyfág-všežravec (prase, člověk)
Trávení (zpracování) potravy:
Nitrobuněčné-uvnitř 1 buňky (prvoci)
Mimobuněčné-mimo buňky-vylučováno do tělní dutiny
Mimotělní-vstříknutí šťáv do kořisti a nasátí tráveniny (pavouk, hvězdice)
Vývoj trávící soustavy:
Tráv. dutina-pouze 1 otvor-vstupem i výstupem (láčkovci,ostnokožci,ploštěnky)
Tráv. trubice-zvláštní otvor přijímací a vyvrhovací, trávení probíhá postupně
- masožravci-zuby, čelisti, klepítka, sací ústrojí…kratší a jednodušší tráv. trubice
- Býložravci-musí rozložit buněčnou stěnu (zpracovat celulózu)-dlouhé střevo, členitost
Trávící soustava člověka:
fce:
= příjem potravy
= mechanické a chemické zpracování potravy = trávení (zuby, jazyk..)
= vstřebávání živin
= doplnění energie a živin pro buňky
= odvod nestravitelných a odpadních l.
= skladování živin
trávicí trubice:
- dutina ústní
- hltan
- jícen
- žaludek
- tenké střevo
- tlusté střevo s konečníkem
-mech. a chem. Působením orgánů a trávících šťáv se potrava mění na tráveninu-chimus, a z ní na stolici.
– součástí jsou i trávicí žlázy (produkují enzymy a hlen) a slinné žlázy. játra, slinivka břišní (pankreas)
Stavba stěny trávicí trubice:
- sliznice
– vystýlá vnitřní povrch trávicí trubice
– skládá se z epitelu a malého množství vaziva
-je v ní mnoho resorpčních a žlázových buněk
fce: zamezuje vstupu mikroorganismů, vstřebávání
- podslizniční vazivo
– pod sliznicí – připojuje sliznici ke svalovině
- svalovina
– hladká svalovina x kromě hltanu, 2/3 jícnu, svěrače v konečníku = příčně pruhovaná
-vnitřní vrstva hladkého svalstva kruhovitě-stahuje
Vnější vrstva hladkého svalstva podélně-posouvá=>peristaltické pohyby
- vazivový obal
DUTINA ÚSTNÍ
-rty, horní a dolní čelist, tvrdé a měkké patro, tvářový a žvýkací sval
– slouží k příjmu potravy, umožňuje její mechanické zpracování a promísení se slinami
součástí jsou:
jazyk:příč. Pruhované svalstvo, pokryt sliznicí, chuťové čidlo
patrové mandle: ochranný val před infekcí
zuby: potrava je v ústech rozmělňována pomocí zubů, jejichž tvar odpovídá jejich fci
počet zubů: 32, (mléčný chrup 20)
– řezáky I (2)
– špičáky C (1)
– třenové zuby P (2)
– stoličky M (3)
stavba:
» korunka-kryta sklovinou
» krček-obklopen dásní-kryt cementem
» kořeny-vklíněny do lůžka v čelisti-kryt cementem
-pod cementem a sklovinou je zubovina (denten) a dřeň (pulpa) s nervy a cévami
- slinné žlázy: sliny jsou vylučovány 3 párovými slinnými žlázami = příušní, podčelistní, podjazyková
– složení slin: za den jich vyprodukujeme 1-1,5 l
- přes 98% voda, + soli, bílkoviny ..
- mucin: ochranná –usnadňuje polykání-obaluje sousto
- ptyalin: amyláza – štěpí polysacharidy = škrob
- lyzozin a imunoglobulin A-:slouží k ničení bakterií, chrání před infekcí
polykání: řízeno reflexně
– polykací centrum je v prodloužené míše
– podnětem pro polknutí je dotek sousta hltanu – měkkého patra
HLTAN
-ústí zde eustachova trubice (spojuje středoušní dutinu s ústní)-k vyrovnávání tlaků
JÍCEN
-30 cm,prochází bránicí, koná peristaltické a antiperistaltické pohyby (zvracení)
ŽALUDEK (ventriculus, gaster)
-vakovitý orgán, navazuje na jícen česlem
-umístěn pod levým lalokem jater
-na konci žaludku je vrátník-propouští potravu do tenkého střeva=svěrač
-žaludek vystlán sliznicí, jejíž buňky produkují žaludeční šťávu (2-3l denně)
-probíhá zde trávení pomocí enzymů
-mechanické zpracování potravy (pohyby žaludečních stěn)
obsahuje:
- HCl–kyselé prostředí-PH=1=>správná činnost pepsinů, způsobuje rozvolňování svalových sloupců v potravě, ničí bakterie
- Pepsin–rozloží bílkoviny na polypeptidy
- Mucin-zásaditý-brání natrávení sliznice žaludku
– potrava v žaludku zůstává 3-7 hod.
TENKÉ STŘEVO
– je hlavním místem, kde dochází k trávení a vstřebávání
– jeho délka je asi 3-5 m, průměr 3 cm
3 hlavní oddíly:
- Dvanáctník
ústí do něj společným vývodem slinivka břišní a žlučovod = právě v tomto úseku dochází k trávení=duodenální papila
- Lačník
- Kyčelník-sliznice zřasena v tzv. klky
SLINIVKA BŘIŠNÍ
– žláza uložena v ohybu dvanáctníku, pod žaludkem
fce: endokrinní a exokrinní žláza
endokrinní: inzulin, glukagon (uvolňuje je do krve)-Langerhansovy ostrůvky
exokrinní: vylučují 2 typy šťáv mimo krev
-produkuje pankreatickou šťávu, kt. obsahuje enzymy
–Trypsin-rozkl. Bílkoviny na peptidy
–Lipázy-rozkl. Tuky na glycerol a mastné kyseliny
–Omylázy-štěpí cukry (škrob)
TLUSTÉ STŘEVO
– 1,5 m dlouhé, 5-8 cm průměr
– dochází zde k odvodnění strávené potravy = vstřebávání vody a solí– k zhušťování, k hnití, ke kvašení zbytku potravy – na tom se podílejí bakterie – produkují celou řadu vitamínů = rovnováha (střevní mikroflóra)
– činností bakterie Escherichia coli: se vytvářejí některé vitamíny (K, B..)
– vznikají zde i plyny (CO2 , CH4 , NH3 , sulfan..) = plynatost
stavba:
- slepé střevo (jeho slepým výběžkem je apendix)
- tračník
JÁTRA (hepar)
– důležitým centrem metabolických pochodů
– jsou umístěny v pravé horní části břišní dutiny
– největší orgán v lidském těle, váží 1 kg
-exokrinní žláza
fce:
= vznik glykogenu z glukózy
= produkce krevních bílkovin
= detoxikace (přeměna látek pro organismus škodlivých)
- probíhá zde metabolismus tuků a AMK – dochází zde ke vzniku žluči->bilirubin
- tvorba žlučových solí – tím zajišťují játra trávení tuků ve střevě
- tuk se v játrech ukládá – tzn., že zde mohou být uloženy v tucích rozpustné vitamíny (A,D,E,K)
- zánik červených krvinek
- nejteplejší orgán v lidském těle – „ohřívač“
- přeměna N2 na močovinu