Stavba a funkce trávicí soustavy
– procesy příjmu, zpracování a vstřebávání potravy
– trávení u člověka je mimobuněčné
– původu entodermálního, okrajové části ektodermálního
– v potravě přijímáme : sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky, vodu
– řízení činnosti TS – nervové : autonomní nervstvo – parasymp. povzbuzuje, symp. tlumí
– látkové : tkáňové hormony – gastrin, sekretin, cholecystokinin
– skladba TS : a) trávicí žlázy – ústí do tr. trubice
– játra, slinivka břišní, drobné ve stěně (slinné)
- b) vlastní tr. trub. – dlouhá 9 m
– stěna : vazivo
svalovina – podélná, okružní
podslizniční vazivo (cévy, nervy, ..)
sliznice – kryta hlenem (mucin + voda) – ochr. fce
Dutina ústní
– přijatá potrava se rozmělňuje, zvlhčuje promísením se slinami a mech. i chem. zpracovává
– ohraničena rty, patrem a tvářemi
– rty – mají kožní, přechodnou a slizniční část, podklad tvoří kruhový ústní sval
– tváře – tvořeny svaly (tvářový), vazivem s tukovými polštáři a sliznicí
– patro – tvrdé – kostěný podklad + sliznice
měkké – vazivové, uzavírá nosohltan při polykání a dutinu ústní při dýchání
– po jeho stranách – párové mandle
– jazyk = svalový orgán z příčně pruhovaného svalstva
– připojen svaly k dolní čelisti
– na povrchu bradavky s chuťovými pohárky – sladko, slano, kyselo, hořko
– slinné žlázy – drobné – neustále produkují hustší sliny – zvlhčování sliznice
– velké – 3 páry : příušní, podčelistní, podjazykové
– příušnice = virové onemocnění slinných žláz
sliny – denně asi 1,5 litru, zřeďují sousto
– pH 7-8, 99% vody, 1% solí a bílk. (mucin – pomoc při polykání), tráv. enzym
ptyalin (amyláza) – štěpí nerozp. polysacharidy na rozp. sladkou maltózu
– čištění a desinfekce
– sekrece řízena vegetat. nervy, vylučování reflexně (centrum v prodl. míše)
– zuby – uloženy v alveolách v čelisti
– připevněny vazy = ozubice – není pevně fixován
– stavba – podobná stavbě kosti, tvořeny dentinem (z buněk ontodoplastů)
– části – a) korunka – zubní sklovina (email), zubovina (dentin), zubní dřeň
- b) krček – oblast dásně, zčásti zubní cement
- c) kořen – zubovina kryta zubním cementem
– ozubice, cévy, nervy
– řezáky dentes incisivi, špičáky canini, zuby třeňové premolares, stoličky molares
– stoličky mají 2 kořeny v dolní čelisti, 3 v horní
– 2 generace : chrup mléčný – 20 zubů : 8 i, 4 c, 8 m, chybí zuby třenové
chrup definitivní (trvalý) – 32 zubů : 8 I, 4 C, 8 P, 12 M
– péče o zuby – fluoridizace = přidávání NaF do vody, do past
– onemocnění :
– zubní kaz : mikroorg. na zubní sklovině rozkl. sacharidy na org. kyseliny – odvápňují sklovinu => poškození zuboviny, podráždění nervů, vzniká zánět v dřeni
– zubní povlak = plak – odstranitelné kartáčkem
– plak mineralizovaný solemi Ca = zubní kámen
– parodontopatie – krvácení dásní, bolest zubů (bakteriální onemocnění)
Hltan
– polykání = řetěz reflexů
– začíná podrážděním kořene jazyka
– nevybavuje se v bezvědomí
– nosohltan – Eustachova trubice do středního ucha
ústní část hltanu – křížení trávicí a dýchací trubice
hrtanová část – vchod do hrtanu : hrtan. příklopka (při zvednutí hrtanu zabraní vstupu potravy)
Jícen
= sval. trubice, dlouhá asi 30 cm, průměr 1,5 cm
– v horní části příčně pruh. svalstvo, v dolní části hladké svalstvo
– peristaltika
– vlna postupující po trubici a posunující její obsah dále
– vyvolána podrážděním stěny trubice => dojde k rytm. stahům okružní a podélné svaloviny
– tlak. vlna je velmi silná – transport možný i v poloze těla hlavou dolů
Žaludek
– svalový vak ( podélné, okružní a šikmé svaly )
– části : česlo (vstup jícnu), klenba (horní část pod bránicí), tělo, vrátník (vstup dvanáctíku)
– objem 5 litrů : 2-3 litry potravy, zbytek spolknutý vzduch
– slouží jako zásobník, probíhá zde trávení a vstřebávání
– potrava určitou dobu v klidu (10-15 min), pak začne mech. (stěny žaludku) i chem. zpracovávání
=> po smíchání se žal. šťávami vzniká řídká kašovitá hmota = trávenina (chymus)
– trávenina zůstává v žaludku různou dobu (sacharidy 2 hod., bílkoviny 4, tuky 6 hod.)
– vyprazdňuje se po částech
– i “hladové stahy”
– žaludeční šťáva
– obsahuje: kys. HCl – vytváří kyselé prostř. (pH 1,5 – po smíchání s potravou 2-4)
– aktivuje pepsinogen na pepsin
– usnadňuje trávení masa (nabobtnání=> rozpad na jednotl. vlákna)
– zabraňuje rozkladu vitamínů B1, B2, C
– baktericidní účinky
– ve dvanáctníku neutralizována hydrogenuhličitanem
pepsin – vylučován v inaktivní formě jako pepsinogen, tráví bílk. – proteáza
chymosin – sýřidlo, sráží mléko
hlen – vytváří ochranný povlak žaludeční sliznice, aby nebyla natrávena
– řízení činnosti – nervové – podráždění čidel ve stěně žaludku a úst
– zahajuje vyměšování šťáv
– látkové – hormon gastrin ze stěny žaludku
– udržuje vyměšování šťáv
– ovlivněno i látkami z potravy ( koření, alkohol, kofein )
– zvracení = obranný reflex vyvolaný různými podněty (přeplnění žaludku, dráždění hrdla, otrava alkoholem a nikotinem, psych. vlivy )
Tenké střevo
– trubice 3-5 m dlouhá, 3cm v průměru, složena v kličky
– zavěšeno na mezentériu (= řasa okruží) – v něm cévy a nervy
– hlavní místo trávení a vstřebávání
– 3 části – dvanáctník (duodenum) – vývod jater a slin. břišní, neutralizování kys. šťav
– lačník – nejintenzivnější trávení, tvoří vodorovné kličky
– kyčelník – tvoří podélné kličky
– stěna – množství záhybů s výběžky (= klky a mikroklky) => zvětš. plochy střeva (až 600x)
– žlázky vyměšují šťávu – obsah. enzymy (sacharázu, maltázu, laktázu, lipázu) a hlenovité l.
– pohyby – peristaltické – slabší než v jícnu a žaludku
– segmentační = prstencovité stahy po několika cm – kontrakce a relaxace
– trávení
– sacharidy – dokončuje se štěpení škrobu na maltózu a následně na glukózu
– štěpí se sacharóza na fruktózu a glukózu, laktóza na galaktózu a glukózu
=> glukóza se vstřebává aktivním přenosem do krve
– bílk. – peptidy, které byly pepsinem rozštěpeny z bílkovin, se rozkládají na aminokys.
=> aminokyseliny vstřebány aktivním přenosem do krve
– tuky – pomocí pankreatické lipázy tráveny na glycerol a mastné kyseliny
– působením solí žluč. kyselin se velké tukové kapky emulgují na menší
=> MK a glycerol vstřebávány do lymfy, poté do krve nebo přímo do krve vrátnic. oběhu
– vstřebávání
- a) prostou difúzí na základě koncentračního spádu
- b) difúzí za účasti přenašeče, na který se vstřebávaná látka váže = usnadněná difúze
- c) aktivním přenosem proti konc. spádu, zdrojem energie je ATP vytvářený v bun. metab.
Slinivka břišní (= pankreas )
– žláza uložena přímo pod žaludkem v ohybu dvanáctníku, 80 gramů
– obsahuje :
– tkáň exokrinní – vyluč. 2 druhy šťáv :
1) šťáva obsahující hydrogenuhličitan – neutralizace HCl
2) šťáva obsah. hodně tráv. enzymů (amyláza, peptidáza, lipáza)
– tkáň endokrinní – vyluč. do krve hormony inzulín a glukagon Langerhansovými ostrůvky
– vylučování řízeno reflexně a tkáňovými hormony mechanickými a chemickými podněty
Játra
– největší žláza TS, 1,5 kg
– uložená v pravé brániční klenbě, pravý lalok větší než levý
– dvojí cév. zásobení : – z jaterní tepny z břišní aorty – 20%
– vrátnic. žílou ze stěny žaludku, střev, sleziny, slinivky břišní – 80%
– smíšená krev odchází jednou jaterní žílou do horní duté žíly
– jaterní lalůček – základní stavební i funkční jednotka jater
– 1-2 mm, složen z trámců jaterních buněk
– přiváděna krev s O2 a živinami, odváděna žluč a krev s produkty metab.
– fce jater :
– žluč – vyluč. jater. b. (250-1000 ml/den), shromažď. ve žlučníku, do dvanáctníku žlučovodem
– složky :
– soli žluč. kyselin – urychlují trávení a vstřebávání tuků (emulgace)
– žluč. barv. – bilirubin – vznik v játrech, slezině, kostní dřeni jako produkt rozpadu hemogl.
– způsobuje žlutohnědé zabarvení žluči
– ve střevě odbouráván bakt. na urobilinogen – způs. zbarvení moči a zčásti stolice
– má podíl na vstřebávání vitamínů A, D, E, K
– centrum metabolismu
– z monosacharidů přicházejících z tr. trubice se vytvářejí v játrech zásoby glykogenu
– uvolňováním glukózy z jater se udržuje v krvi normální hladina glukózy (5 mmol/l plazmy)
– dochází zde k deaminaci aminokyselin a k tvorbě močoviny
– metabolizují se zde mastné kyseliny
– součinnost s krví
– fagocytující hvězdicovité buňky přeměňují hemoglobin z krve na bilirubin
– detoxikace
– zneškod. jedů z vnějšího i vnitř. prostředí a látek, které organismus nevyužívá
– termoregulace
– při metabolismu se uvolňuje teplo – nejteplejší orgán
– onemocnění
– zánět jater = hepatitida
– zdroj nákazy : viry, nadměrné požití, alkoholu, alergie na farmaka
– 2 druhy virové nákazy :
– hepatitida A – způsobena virem A
– na počátku příznaky chřipky, poruchy trávení
– játra jsou zvětšená, moč tmavě zabavená, žlutá kůže
– hepatitida B = sérová – šíří se krví
– cirhóza (tvrdnutí jater) – zánik jat. buněk a tvorba vaziva a abnormální jaterní tkáně – příčiny podobné jako u hepatitidy
– žloutenka – způsobena vysokou hladinou bilirubinu v krvi
– žluté zbarvení kůže, sliznic, oční bělimy
=> zánět, cirhóza, tvorba žluč. kamenů (vznik vysrážením cholesterolu v husté žluči)
Tlusté střevo
– trubice o délce 1,5 m a šířce 5-7 cm
– sliznice nemá klky, jen nízké řasy
– části – slepé střevo – má slepý červovitý přívěšek = apendix (lymfatický orgán, rudiment)
– tračník – vzestupný, příčný, sestupný, esovitá klička
– plní se 4-8 hodin po požití potravy
– shromažď. nestrávených a nestravitelných zbytků potravy (vláknina – nestrav. polysacharidy)
– dokončení trávení a vstřebávání solí a vody => zahušťování
– netvoří trávicí šťávy, pouze hlen
– působení bakterií – kvasné a hnilobné procesy => vznik CO2, CH4, NH3, sulfan
– kvasné – zkvašují sacharidy a zčásti celulózy
hnilobné – rozkládají aminokyseliny
– Escherichia coli – napomáhá vzniku vitamínů B12 a K
– za 18-20 hodin vzniká z nestrávených zbytků stolice, zbarvena žlučovými barvivy
– vyprázdnění z konečníku – reflexní děj
Konečník
Řiť (anální otvor)
– řitní kanál tvoří konec trávicí trubice
– zakončena dvěma kruhovými svěrači – vnitřní – z hladkého svalstva, neovlivnitelný vůlí
– vnější – z příčně pruh. svalstva, ovladatelný vůlí
Zdravá výživa
– musí obsahovat : živiny (sacharidy, lipidy, bílk.), vitamíny, min. l., vodu
– potřeba různých látek z energet. i z chem. hlediska se různí podle věku, fyziolog. stavu
a druhu zaměstnání – čím intenzivněji člověk pracuje, tím musí mít větší přívod živin
– doporučená denní skladba živin : sacharidy 50-60%, bílkoviny 15%, tuky 20-40%
sacharidy
– hlavní zdroj energie
– přítomny v – lehce stravitelných látkách – glykogen z masa a jater, rostl. škrob
– těžce stravitelných l. – celulóza = hrubá vláknina – v zrní, ovoci, zelenině
bílkoviny
– využívají se spíše jako zdroj aminokys. pro stavbu buň. struktur než jako zdroj energie
– esenciální aminokys. : valin, leucin, izoleucin, treonin, tryptofan, metyonin, lyzin, fenylalanin
– hodnotnější jsou živočišné než rostlinné : vejce, mléko, játra, srdce, maso
tuky
– esenciální mastné kyseliny : kys. linolová a linolenová
– jsou přítomny v některých rostl. olejích
– snižují hladinu cholesterolu v krvi
– jsou v nich rozpuštěny vitamíny A, D, E, K
– nadbytek tuků => rozvoj aterosklerózy
vitamíny – význam : účastní se chem. reakcí (nejčastěji jako kofaktory enzymů)
minerální látky
– nejdůležitější jsou soli Na, K, Ca, Mg, P (spolu s uhličitany a chloridy jsou složkami tělní tkání)
– v menším množství ionty Fe, I, Zn, Co, Cu, mnoho anorg. látek pouze ve stopovém množství
– toxické min. soli : Pb, Hg,Cd, As
voda – životně důležitá – člověk bez vody vydrží pouze několik dní
– 1,5 litru denně v tekutinách a 1 litr v potravě
zdroj energie – štěpení : lipidů => glycerol, vyšší MK; polysach. => monosach.; bílk. => aminokys.
Termoregulace
– člověk je endotermní živočich, jehož teplota je stálá, pouze mírně kolísá v důsledku biorytmů
– rozdíly teplot v těle : teplejší jádro, chladnější pokryv
– vznik tepla – při metabolických dějích
– bazální metabolismus – měří se produkce tepla za fyz. i psych. klidu, na lačno
– nejvíce tepla z činnosti srdce, jater, ledvin, mozku, popř. ze sval. aktivity
– za chladu – dostaví se svalový třes, který zvyšuje tvorbu tepla
– můžeme se zahřívat volní sval. činností – aktivním pohybem
– výdej tepla – prouděním vzduchu, sáláním, vedením, odpařováním
– nutná rovnováha mezi produkcí a výdejem – řízeno hypotalamem – inform. z kož. čidel, cév, svalů
– regulace – nervová – velmi rychlá
– změna průsvitu kapilár v kůži – vazodilatace = rozšíření za tepla
vazokonstrikce = zúžení v chladu
– pocení (zbavování se přebytků tepla), třes svalstva
hormon. – hormony štít. žlázy : při dlouhodobé adaptaci na chlad => zintenz. metab.
– poruchy :
podchlazení – pokles teploty vnitřních orgánů (pod 26°C => selhání srdce => klinická smrt)
omrzliny – lokální podchlazení => odumření částí
přehřátí – vlhké a horké prostředí (tělní jádro nad 42°C => nevratné poruchy mozku)
– úpal – tělo se přehřeje, znemožněn odpar vody
úžeh – přehřátí hlavy slunečním zářením
teplota – nad 37°C
horečka (nad 38°C) – tělo se vyrovnává s infekcí : v krvi vznikají pyrogeny – produkt lymfocytů
– při delším trvání – léky antipyretika (acylpirin, aspirin) – likvidují pyrogeny