Přehled vitamínů a jejich vlastností
A – retinol, axeroftol
provitamin betakaroten – dodává plodinám žlutou až červenou barvu)
Má vliv na – vidění, růst, vývoj kostí, ochrana povrchových buněk, protirakovinné účinky, udržuje v dobrém stavu sliznice,
obsažen v – játra, žloutky, vnitřnosti, rybí tuk, mléko, máslo, zelenina, sýry, ovoce (mrkev, meruňky, rajčata, broskve, listová zelenina) lipofilní 5000 m.j. B1
thiamin neboli aneurin
B1
Má vliv na – přeměna sacharidů, funkce nervových vláken – ochrana nervové tkáně (proti depresi, nervovému vyčerpání, únavě), ochrana srdečního svalu, je lékem při zánětech kůže a nervů a ochrnutí svalů, pomáhá trávení a zvyšuje chuť
Obsažen v – celozrnné výrobky, tmavá mouka, droždí, neloupaná rýže, vepřové maso, játra, ledvinky, srdce, luštěniny, vajíčka, ryby, ovoce, zelenina, ořechy, mléko, rýžové plevy, sušené pivovarské droždí, otruby, pšeničné klíčky
B2 – riboflavin
Má vliv na – přeměna sacharidů, metabolismus proteinů, buněčné dýchání, chrání tkáně a zrak a a sliznice, tvorba hemoglobinu, důležitý pro nervovou činnost a růst
Obsažen v – mléčné výrobky, vejce, kakao, játra, droždí, pivovarské droždí, ovoce, celozrnné pečivo, ryby brambory, vlašské ořechy
B3 – niacin
Má vliv na – metabolismus proteinů, lipidů a sacharidů, přeměna energie
Obsažen v – luštěniny, libové maso, vnitřnosti, arašídy, brambory, celozrnné výrobky, játra, tuňák, semena slunečnic, černé pečivo, pivovarské droždí
B5 – kyselina pantothenová
Má vliv na – metabolismus sacharidů, lipidů a proteinů, zvyšuje odolnost proti infekci, únavě, stresu a zlepšuje hojení ran, zabraňuje zánětům kůže; ochraňuje sliznice, zamezuje šedivění a vypadávání vlasů, potřebná pro syntézu sterolů (cholesterol, žluč), protialergická
Obsažen v – játra, žloutek, zelenina, droždí, rýžové plevy
B6 – pyridoxin neboli adermin
Má vliv na – syntéza aminokyselin, prevence deprese, revmatických a kožních onemocnění, červené krvinky, metabolismus tuků a bílkovin, důležité při cukrovce
Obsažen v – celozrnné pečivo, droždí, sója, maso, játra, vejce, mléko, drůbež, ryby, zelenina, ořechy, klíčky, černé pečivo, banány
B12 – cyano-kobalamin
Má vliv na – metabolismus proteinů, lipidů a sacharidů a chuť k jídlu, činnost centrálního nervového systému, obnova buněk, podpora tvorby hemoglobinu, tvorba DNA, léčba anémieúnava,
Obsažen v – jen živočišné produkty – mléčné výrobky, maso, vnitřnosti, játra, vejce, ryby, zelenina
C – kyselina askorbová
Má vliv na – regeneruje tkáně, proti nachlazení, přeměna buněk, tvorba rohové vrstvy obnova a hojení tkání, důležitý pro tvorbu kolagenu, zvýšení imunity, zlepšuje příjem železa, přeměna cholesterolu na žlučové kyseliny; antioxidant (vitamín E podávaný současně s vitamínem C působí antioxidačně); preventivně působí proti nitrosaminům
Obsažen v – čerstvá zelenina a ovoce (středně velký pomeranč má asi 70 mg), šípky, černý rybíz, paprika, křen, brambory; mateřské a kravské
D – kalciferol
Má vliv na – vstřebávání vápníku do krve, tvorba kostí a chrupavek
Obsažen v – mořské ryby, máslo, játra, žloutek, rybí tuk, sluníčko
E – tokoferol
Má vliv na – ochrana vitamínu A, činnost pohlavních žláz (brání sterilitě a zvyšuje mužskou potenci), působí proti vadnutí pokožky, tlumí rozvoj chorob krevního oběhu, likviduje noční křeče lýtek, pomáhá léčit rány a odstraňovat jizvy, protinádorový, látková výměna svalů – antioxidant (vitamín E podávaný současně s vitamínem C působí antioxidačně)
Obsažen v – celozrnné výrobky, rostlinné oleje, obilné klíčky, luštěniny, ořechy, slunečnicová semena, špenát kapusta, vejce, mléko, máslo
F
Má vliv na – pevnost a pružnost kůže
Obsažen v – rostlinné oleje a tuky
H – biotin
Má vliv na – metabolismus lipidů a proteinů, antidepresivum, povrchová kůže, žlázy s vnitřní sekrecí
Obsažen v – játra, kvasnice, mléko, maso, soja, ořechy, cereálie
K – fylochonin
Má vliv na – krevní srážlivost – koagulace, chrání játra
Obsažen v – listová zelenina, játra
Niacin
Má vliv na – získávání energie během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin; důležitý pro vývoj a růst; pomocí nikotinamidu snižuje hladinu cholesterolu
kyselina listová
Má vliv na – metabolismus aminokyselin; biosyntéza nukleových kyselin; vývoj a funkce nervového aparátu embrya
Obsažen v – játra, tmavá zelená listová zelenina, fazole, obiloviny
P
Má vliv na – léčba křečových žil, hemeroidy, bércové vředy
Obsažen v – citrusové plody, šípek, hrozny, kořenová zelenina, lusky, paprika, pohanka