KONZERVOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY
Zelenina
Mrazená zelenina – krátce se předvaří,aby se zničily enzymy,rychle se zmrazí (hrášek,mrkev)
Proslazené ovoce – z čerstvě děleného ovoce předvařením v cukerném roztoku
Zahušťováním – zpracovává se ovocný protlak získaný pasírováním rozmělněného zahřátého ovoce přes síto (100kg švestek je 24-30kg povidel)
Marmelády – se vaří z protlaku s cukrem,škrobovým sirupem,kyselinou citrónovou s přídavkem pektinu a konzervačního prostředku
Džemy – se vyrábějí zahušťováním ovocné šťávy
Ovocné rosoly – se vyrábějí svařením ovocné šťávy s cukrem a pektinem
Kompoty – zalitím ovoce slabým cukerným roztokem ve sklenicích,v nichž se sterilují při teplotě 80C
Ovocné mošty – nezkvašené ovocné šťávy získané lisováním a konzervované sterilací
Ovocné sirupy – zahuštěné slazené sterilované ovocné šťávy