VLIVY SNIŽUJÍCÍ UŽITNOU HODNOTU ZBOŽÍ
od výrobce ke spotřebiteli dochází ke značným ztrátám na užitné hodnotě.
mechanické vlivy – dochází k nim zejména při neodborné manipulaci (tlaky, nárazy, otřesy) Způsobuje je chvění dopravních prostředků při převozu. Těmto poškozením předcházíme: pevnými obaly, vhodným dopravním prostředkem, zajištění zboží proti pohybu na ložné ploše.
teplota – regulace tepla prodlužuje uchovatelnost zboží např.: v mrazírnách. Vyšší teplota urychluje oxidační děje. Nižší teplota vede k popraskání obalů a mrznutí výrobků.
vlhkost – dva pohledu, a)množství vody ve zboží; b) obsah vodní páry ve vzduchu. Pro přepravní a skladovací podmínky předepisují normy relativní vlhkost vzduchu – vyjadřuje se v procentech nasycenosti vzduchu vodní párou při zjištěné teplotě. S rostoucí teplotou roste schopnost vzduchu pohlcovat páru a relativní vlhkost klesá. Orosení strojírenských výrobků je většinou znehodnocuje. Vysoká relativní vlhkost způsobuje pomalejší vysychání ovoce a zeleniny.
světlo – spíše infračervené a ultrafialové záření, které proniká obalem např. znehodnocuje fotografický materiál a působí ztrátu barev. Urychluje oxidační účinky např.: žluknutí tuků, ztrátu vitamínů, stárnutí plastů a pryže. Proti těmto vlivům mimo obalu se používají žluté-oranžové nebo modré filtry do oken a svítidel.
chemické vlivy – buď se může vzájemným působením do potravin uvolnit jedovaté látky z obalu např.: cín z plechovek, změkčovadla z plastů a další jedovaté sloučeniny z nátěrových hmot, ale i naopak kdy agresivní obsah může porušit obal a tak způsobit další škody. Látky které je zakázáno společně skladovat je uvedené v normách. Zásadním chemických projevem je koroze (železa, mědi, hliníku, zinku, kadmia, olova, atd.) předcházíme jim ochrannými nátěry nebo vrstvou stálých kovů (chrómu a niklu)
biologické – těmto vlivům podléhají organické materiály. Enzymatické pochody vyvolávají dýchání, klíčení a zrání semen a hlíz a plodů. V některých neživých tkaninách probíhá rozklad (autolýsa), toho se využívá např. při zrání sýrů.
klimatické – vzájemné působení teploty, vlhkosti, slunečního záření, slané vody, prašnosti a ostatních nečistot v ovzduší násobí nežádoucí poškození zboží.
společenské – morální opotřebení zboží se projevuje zastaráním jeho technické úrovně vlivem pokroku