ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE
jsou výrobky, které mají minimálně 15%, kde veškerý líh byl získaný destilací ze zkvašené ovocné nebo obilné suroviny (melasa, brambory)
základní dělení
Pálení – destilace (ethanol 80°C, voda 100°C) – odpaření a následné zkapalnění
Pravé destiláty
Dělení podle surovin
- A) VÍNO – VÍNOVICE
Koňak (Morel, Honessy, Napoleon) – FR. Cognae – stáří 25 – 40 let optimální
Označení ***; V. O. indikují průměrný věk 3 – 5 let
- S. P. – průměrný věk 10 let
- S. O. P. – 20 – 25 let
- V. S. O. P. – 40 let
- O. – extrémně staré
Armagnae (Fr. Gastogne) – do vína na pálení se přidají bylinky, lískové oříšky, švestky, atd.
Brandy (USA, VB)
- B) OBILÍ – žito, pšenice, ječmen, oves, pohanka
Žitná – obilí se vyčistí, šrotuje; rozbití buněčných stěn párou = ) zápara =) kvašení =) destilace =) střední frakce =) jemný žitný léh
Whisky 12-15 let
Skotská sušení nad hořící rašelinou
MALT (sladová)
GRAIN (obilí)
BLENDED (směsová)
Irská – obdobné druhy
Americká
Straigh – směs obilí
Ray – 80% kukuřice
Burbon (51% kukuřice)
Kanadská
Vodka – obilný rmut (brambory, zelený slad), Ruská, Polská
Vodka je bez chuti a vůně, má být čistě obilná
- C) JALOVEC – GIN – kukuřičný; žitný; pšeničný; ječmenný slad + jalovcový destilát
- D) OVOCE – Slivovice; Meruňkovice; Kalvados (Fr. Jablečná vína)
- E) CUKROVÁ TŘTINA – Rum – pravý – surovina Melasa
Bílý X zlatavý X tmavý (zrání 3 –10 let)
Řezané destiláty
Poloušlechtilé lihoviny, vyráběné míšením destilátů pravých a jemným nebo velejemným rafinovaným lihem a destilovanou nebo měkčenou vodou.
ŘEZ
Pravý destilát (ušlechtilá lihovina) | Jemný líh (líh) | Označení |
1: | 1 | *** (jemná slivovice) |
1: | 3 | ** (slivovice) |
1: | 9 | * |
Značkové lihoviny
Vyrábí se za tepla z rafinovaného lihu, pravých destilátů +
macerátů (lihové výluhy bylin – normální teplota)
digerátů ( -„- za tepla 50 – 60 °C)
perkolátů (-„- získané procezováním) – Becherovka
nebo destilátů těchto výluhů bylin, ovoce, koření z upravené pitné vody a přísad (cukr, med, ovocné šťávy, révové vino, atd.)
!!!Při výrobě nesmí být použity barviva ani tresti!!!
Dobře promíchaná směs se nechá uzrát 2-6 měsíců
dělení:
- A) Neslazené př: Zubrovka, Fernet, Prostějovská starorežná, Vodky; ze zahraničí: Smirnoff, Finlandia, Kostenkorve
- B) Slazené (likéry) – bylinné: Becherovka, Praděd, Klášterní tajemství; ze zahraničí (J“ogermeister, Chartrensse)
ovocné: Griotte, Cherry morella, Curacao Hobé
- C) EMLUZNÍ lihoviny¨(krémy) – husté krémy s nevelkým obsahem alkoholu (do 25% obj.) sladké chuti. Viskózita je způsobena cukrem, žloutky, smetanou; konzistence hladká bez hrudek. Př. Krém ořechový, čokoládový, vaječný, kávový, ze zahraničí Bols, Baillies
Konzumní (výčepní) lihoviny
Se míchají z jemného rafinovaného lihu, z měkčené pitné vody, tresti, cukru a dalších přísad. Suroviny se smísí a 14 – 30 dní zrají po přefiltrování se plní do lahví
Neslazené: Tuzemský rum, Konzumní lihoviny, Bylinná hořká
Sladké: Peprminový likér, Třešňovka
Krémy: Vaječný likér
Prvky značení u lihovin (Tuzemské)
- – název
- – výrobce včetně adresy
- – objem
- – obsah ethanolu
- – spotřeba pouze u krémů
pozn.:
pravý destilát – Brandy ****
řezané Brandy – ***, **, *
Francouzské koňaky: V. O.
- O. S.
- S: O. P.
- V. S. O. P
- O.
VB a USA – stupeň Proof – 0,57% obj. př.: 70° Proof – 0,57 = 39,90% obj
Skladování lihovin: suchá, čistá, chlazená místnost, mimo přímý dopad slunečních paprsků, T 5 – 18°C; R. vlhkost = 70%