Sekání
Sekáním dochází k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu. Do materiálu vniká činná část sekáče (břit), který má tvar klínu.
Úhel břitu sekáče se pohybuje kolem 55 až 60°. Na měkký materiál se používá břit s úhlem 30° a na velmi tvrdý materiál je vhodný úhel břitu 80°.
Základní druhy sekáčů:
- Plochý – ostří sekáče je většinou stejně široké jako šířka sekáčové oceli. Sekáč může být naostřen ve svém středu, nebo může mít ostří umístěno pouze na jedné straně (pro vysekávání z plechu, abychom mohli sekat přesně po rysce).
- Křížový – délka ostří sekáče se rovná tloušťce plocháče (pohlédneme-li shora na profil plocháče, ostří křižuje obdélník profilu v jeho polovině).
- Žlábkový – ostří je prohnuté do různých poloměrů; užívá se hlavně v uměleckém zámečnictví.
- Čtyřhranný špičatý- ve stavebnictví na sekání betonu, v kamenictví, sochařství.
Pracovní a bezpečnostní pravidla při sekání:
- Správný úhel břitu
- Dobře zakalené ostří
- Vhodná délka sekáče → velká délka pruží a malá délka se špatně drží → nebezpečí úrazu.
- Nutno přizpůsobit váhu kladiva
- Kladivo a hlava sekáče nesmí být mastné → nebezpečí úrazu
- Údery kladivem ve směru osy a od těla → nebezpečí úrazu