KONTROLA
- ve veřejném stravování je možno a nutno provádět různé typy kontrol
- kontrola je nedílnou součástí správného vedení
- kontrola musí dokázat zda bylo dosaženo stanovených cílů
- kontrola by měla být posuzována vždy kriticky a zodpovědně
TYPY KONTROL:
- VNITŘNÍ:
- namátková
- hlášená
- VNĚJŠÍ:
a ) externí specializované agentury
- b) státní kontrola – Nejvyšší kontrolní úřad
– Česká obchodní inspekce
– Česká zemědělská a potravinářská inspekce
– Hygienická služba
– Orgány veterinární správy
– Živnostenský úřad
– Státní požární dozor
– Úřady práce
– Finanční orgány
– Policie ČR
– Okresní správa sociálního zabezpečení
STÁTNÍ KONTROLA = zaměřuje se na hospodaření s hmotnými a finančními prostředky a na plnění povinností vyplývajících z obecně závazných právních předpisů
PROTOKOL O ZJIŠTĚNÝCH NEDOSTATCÍCH
OBSAHUJE:
– popis zjištěných skutečností
– označení kontrolního orgánu + pracovníky
– označení kontrolované osoby
– místo a čas
– předmět kontroly
Povinností kontrolních podniků je seznámení provozovatele s obsahem protokolu a předat kopii protokolu.
PRÁVA A POVINNOSTI KONTROLNÍCH PRACOVNÍKŮ:
- oprávnění vstupovat do provozoven
- požadovat doložení dokladů a jiných písemností
- požadovat poskytování informací
- zajišťovat doklady = ponechání kopií
- požadovat odstranění nedostatků ve stanovené lhůtě
- ukládat pokuty
- NAMÁTKOVÁ VNITŘNÍ KONTROLA
- lepší odhalení nedostatků personálu
- vykonávají jí většinou top manageři nebo pracovníci vedoucích funkcí
OHLÁŠENÁ VNITŘNÍ KONTROLA
- neodhalí nedostatky
- pracovníci mají čas na přípravu
- pracovníci si dávají větší pozor na sledování věcí
- může (být) sloužit jako motivace pro pracovníky
- EXTERNÍ SPECIALIZOVANÉ AGENTURY
- neohlášené kontroly prostor kam má přístup běžný zákazník
- zjišťování kvality poskytovaných služeb, stav hotelového inventáře, chování personálu, čistota prostor
- po kontrole se zpracovává souhrnná zpráva pro vedení hotelu
- zajištění objektivity
JEDNOTLIVÉ DRUHY STÁTNÍ KONTROLY
NEJVYŠŠÍ KONTROLNÍ ÚŘAD ( NKÚ )
- má oprávnění kontrolovat hospodaření se státním majetkem a finančními prostředky
ČESKÁ OBCHODNÍ INSPEKCE ( ČOI )
- kontroluje podmínky k zabezpečení jakosti, požadavky na osobní hygienu, hygienickou nezávadnost provozu, používání ověřovaných měřidel, zda nedochází ke klamání spotřebitele
ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE ( ČZPI )
- kontroluje zda je při přípravě (výrobě) dodržováno podmínek stanovených předpisem
- zda kontrolované osoby dodržely povinnosti stanovené zvláštními předpisy
- ČZPI – není oprávněna ke kontrole přípravy jídel = ČOI
HYGIENICKÁ SLUŽBA
- podřízena ministerstvu zdravotnictví
- hygienické požadavky na stravovací služby
ORGÁNY VETERINÁRNÍ SPRÁVY
- dozor při výrobě, skladování, přepravě potravin živočišného původu
ŽIVNOSTENSKÉ ÚŘADY
- rozsah a platnost živnostenského oprávnění
- označení provozovny
- doklady o nabytí zboží
OSTATNÍ:
- Úřad práce, Okresní správa sociálního zabezpečení, Zdravotní pojišťovny, Policie ČR, Finanční orgány, ČNB, …