Výrobní proces a jeho příprava
Hlavní činnosti podniku:
- Výrobní podniky (výroba)
- Podniky poskytující služby
- Obchodní podniky (obchod)
- Veřejná správa
VÝROBA
Výr. činnost = činnosti uskutečňované výrobními podniky s cílem vyrobit nový výrobek
Zahrnuje:
- dobývání nerostných surovin
- průmysl
- stavebnictví
- zemědělství
- výroba a rozvod vody, tepla, elektřiny
- myslivost
- lesní hospodářství
- chov ryb, rybolov
Základem podn. VÝROBNÍ PROGRAM (= souhrn vyráběných výrobků)
Závisí na:
- velikosti podniku
- zájmu zákazníků
- výnosnosti jednotlivých výrobků
- finanční situaci
- konkurenci
- typu výroby
- vědě a technice
- výrobní kapacitě
Výrobní program je dán výrobním oborem. Měl by být pro zákazníka konkrétnější, je dán rozměrovými a jakostními vlastnostmi produktu (katalogy firem).
Cíl: optimální výrobní program; změny, úpravy v programu
Výrobní kapacita
– max. počet výrobků vyrobených na stroji, na výrobní lince, v celém podniku za optimálních podmínek
– ideální podmínky nikdy nebudou
Důvody: nemocnost, celozávodní dovolená, neplánované opravy, výpadky elektřiny, nedostatek mat., stávka, živelné pohromy
VK (ks) = počet strojů * využitelný časový fond (v hod.) * kapacitní norma (výkon/1h)
VČF = 365 – nepracovní dny (so, ne, sv., dov., nemoc.) = počet prac. dnů * hodiny/1 den (8, 16) = VČF v hod.
Příprava výroby
Technická stránka přípravy výroby
– výrobek je navrhován (tvar, barva, postup výroby)
Konstrukční stránka
vytvoří se projekt > pracovníci konstrukce zhotovují různé technické výkresy > zhotovení prototypu > prototyp se vyzkouší, příp. upraví > zhotoví se první výrobek
Technologická stránka
– postup výroby s nejnižšími náklady
– výsledkem technologické přípravy jsou postupové listy
Organizační stránka přípravy výroby
– stanovuje, v jakých dílnách (provozech) se bude výrobek vyrábět
Technologické a předmětné uspořádání pracoviště:
– jak nejefektivněji uspořádat pracoviště
Základem je celá organizační struktura podniku.
- Technologické uspořádání
– dle příbuznosti strojů (stejné stroje v dílně)
- dílna 2. dílna 3. dílna 4. dílna
stříhárna > šicí dílna > žehlírna > balírna
Výhody: snadná organizace, snadná zastupitelnost, možnost změny výrobního programu
Nevýhody: delší výrobní cyklus, vyšší náklady
- Předmětné uspořádání
– v 1 dílně navazující operace do výrobních linek
1 dílna
barvení > stříhání > šití > úpravy > žehlení > balení
Výhody: přehlednější, nižší náklady (na přepravu)
Nevýhody: pomalá změna výrobního programu, obtížnější zastupitelnost, obtížnější organizace práce
Př. uspořádání ve Škoda auto, a. s.
kombinované uspořádání
Ekonomická stránka přípravy výroby
Cílem je vyrobit výrobek nejhospodárněji (s nejnižšími N)
Cíl: cena produktu = N + zisk + DPH + sp. daň
Předběžná kalkulace = stanovuje N, cena na jednotku výkonu před výrobou
Náklady
– vyjadřují spotřebu prostředků, práce a cizích služeb vynaložených za určitým účelem vyjádřený v Kč
Členění nákladů:
- podle druhů (opravy a udržování, cestovné, spot. mat., spot. energie, odpisy dl. maj., úroky z úvěru, ost. fin. nákl., škoda)
- podle účetnictví (provozní, finanční – bank. popl.; mimořádné)
- podle závislosti na objemu výroby (fixní – nájem, odpisy, úroky z úvěru; variabilní)
- podle kalkulace
- přímé náklady – přímo zjistitelné na jednotku výkonu (spotřeba ZM, mzdy VD)
- nepřímé náklady – nepřímo zjistitelné na jednotku výkonu (spotřeba úhl. pr., mzda vedená sp. mat.)
THN
– závazné předpisy, které stanoví spotřebu nebo vázanost prostředků či práce na jednotku výkonu
př.
Norma spotřeby materiálu (je potřeba 4 m látky na ušití obleku)
Norma spotřeby energie (30 KwH na provoz jednoho stroje o 1 prac. směně)
Kapacitní normy (Myčkou má projet 5 aut za 1 hodinu)
Odpisové normy (Ročně se odepíší 4 % z PC budovy)
Norma zásob – optimální zásoba pro zabezpečení plynulosti provozu
Výkonové normy
– času (4 min/1 knofl.)
– množství (25 knofl./1 hod.)
Norma obsluhy (několik údržbářů na údržbu dílny)
– předepsaný počet pracovníků na obsluhu
Normy početních stavů (počet pracovníků ve vedení firmy)
– předem stanovený počet pracovníků v podniku
Členění výrobního procesu
- podle účasti pracovní síly
- přírodní (bez účasti pracovní síly)
- pracovní
- ruční
- strojní
- ručně-strojní
- automatizované
- podle určení výrobku
- základní = výroba
- hlavní (výrobky)
- vedlejší (výroba součástek pro výrobu)
- doplňková (doplnění výroby, aby byla využita VK)
- přidružená (další obor činnosti mimo sezónu)
- pomocné (opravy a údržby, výroba nářadí, výroba energie, čistírna, seřizování strojů)
- obslužné (skladování, manipulace s materiálem, doprava, kontrola)
- podle typů výroby
- zakázková (KUSOVÁ) – svatební šaty, lanovka, jachta
- SÉRIOVÁ – automobil, rádio, TV, boty, elektrospotřebiče, skleničky
- malosériová
- středněsériová
- velkosériová
- HROMADNÁ – nábytek, tkaničky, rohlíky, benzin, pivo
KUSOVÁ
Počet druhů – velký
Malá opakovatelnost (od 1 druhu malý počet 1, 5 …)
Produktivita práce – nižší
Stroje – spíše specializované
Kvalifikace pracovníků – vyšší
Objem výroby – malý
Cena, náklady – vyšší náklady, vyšší cena
Čas – delší
SÉRIOVÁ
Počet druhů – menší
Větší opakovatelnost (od 1 druhu větší počet)
Produktivita práce – větší
Stroje – specializované i univerzální
Kvalifikace pracovníků – více i méně kvalifikovaní pracovníci
Objem výroby – větší
Cena, náklady – nižší náklady, nižší cena
HROMADNÁ
Počet druhů – málo
Vysoká opakovatelnost (od 1 druhu velký počet)
Produktivita práce – velká
Stroje – univerzální
Kvalifikace pracovníků – méně i více kvalifikovaní pracovníci
Objem výroby – velký
Cena, náklady – nízké náklady, nízká cena
Cíl: zhromadňování výroby (kus, sér. převedeno na hromadnou): děje se koncentrací (soustřeďování stejné výroby), specializací a kooperací (spolupráce)
Úspory z rozsahu a produktivita práce
Produktivita práce
– vyjadřuje účinnost vynaložené lidské práce
- přímá PP =
- nepřímá Pracnost =
Produktivitu práce ovlivňuje kvalifikace, technika, technologie, organizace práce, kvalifikace pracovníků.
Čím větší je PP, tím bývají nižší náklady na jednotku.
Čím větší je rozsah výroby, tím může být výroba levnější > fixní nákl. se rozloží do většího počtu kusů > pokles nákl. na jednotku.
Kvalita výroby
- kontrolou kvality se v podniku zabývají útvary řízení jakosti
- kontrola hotových výrobků
- kontrola výrobků z hlediska dodržování podnikových norem, státních norem, norem EU (ISO 9000)
Bezpečnost práce
- za bezpečnost práce odpovídá vedoucí (zákon o státním dozoru nad bezpečností práce)
- podniky organizují:
úvodní školení bezpečnosti práce
používání ochranných pomůcek
průběžná školení bezpečnosti práce
- zaměstnavatel platí pojištění odpovědnosti za škody způsobené prac. úrazy a nemocemi z povolání
Ekologické aspekty výroby
- maximálně využívat suroviny a energie
- vyrábět výrobky s nejmenšími negativními dopady na životní prostředí
- nepoužívat toxické nebezpečné materiály, nevypouštět je do řek
- snižování odpadů (Zákon o odpadech), recyklace, zpracování
OBCHOD
– nákup a prodej zboží
O – maloobchod – prodává konečnému spotřebiteli (supermarket, obchodní centra, tržnice, internetový obchod)
– velkoobchod – nakupuje od výrobců a rozváží do maloobchodních jednotek, velkoobchodní sklady s různorodým zbožím
O – zahraniční
– tuzemský
Stanovení ceny
- cena = NÁKL. + OBCH. MARŽE (nákl. – spotřeba energie, mzdové nákl.; zisk)
(= nák. cena)
- Výrobce stanoví doporučenou cenu. Strhne tzv. rabat (částku, kterou výrobce srazí z ceny) = nák. cena
SLUŽBY (městská doprava, bankovnictví, cestovní kanceláře, ubytovací služby, zdravotnictví, restaurace)
Důraz na kvalitu služeb.
Cena stanovena buďto za službu (kadeřnictví) nebo na jednotku (1 km taxi, 1 hod. opravna)
VEŘEJNÁ SPRÁVA (magistrát MB, obchodní akademie Mladá Boleslav, Finanční úřad, Policie ČR)
– neziskový sektor
Poskytuje veřejné statky a služby
Instituce – státní – příspěvková, org. sl. státu
– nestátní